Energeticky pasívny dom » Ďobe dateľ do zateplenia z polystyrénu?

Ďobe dateľ do zateplenia z polystyrénu?

Zatepľovanie polystyrénom je najrozšírenejšie kvôli pomeru cena výkon. O to viac je to potrebné pri nízkoenergetických a pasívnych domoch, či už murovaných alebo drevodomoch, kde sa dáva väčšia hrúbka izolácií. Každé ušetrené euro sa počíta.

Pár krát sa ma pýtali klienti, či im zateplenie polystyrénom nevyzobú ďatle. Niektorí rovno tento spôsob zateplenia rovno vylúčili. Osobne sa s takým problémom na domoch, ktoré som projektoval nestretol. Google ale našiel dosť príspevkov o tomto probléme…

Ako to teda je? Vyzobú vám ďatle diery do zateplenia z polystyrénu?

Nedalo mi to, lebo už dávnejšie som si na jednej bytovke v Trenčíne všimol diery. Prešiel som preto dnes po celej dĺžke trenčianskej hrádze od severu na juh na strane k centru. Hľadal som všetky stavby, ktoré majú diery. A na moje prekvapenie, našiel som až 6 stavieb zateplených polystyrénom. Všetky boli blízko ostrova na Váhu, kde je hustejší porast stromov a zelene. V ostatných častiach mesta popri hrádzi som nič nenašiel, hoci domy na sídlisku sú tiež pozatepľované. V týchto častiach sú stromy ale poredšie.

Zaujímavé je, že diery boli len na fasádach smerom ku hrádzi. Fasády smerom do zástavby na tých istých bytovkách boli v poriadku.

Nenašiel som zatiaľ jednoznačnú odpoveď, prečo to ďatle robia, ale je viacero názorov, najpravdepodobnejšie alebo ich kombinácia je:

  • Polystyrén má dutý zvuk a ďatle to láka.
  • Chybne zrealizované zateplenie, kde pod neho nalezie hmyz a ďatle ho cítia? (toto mne logicky nesedí…Prečo by boli chybne spravené len polystyrénové zateplenia?)
  • V lokalite vyrúbali veľa zelene, a vtáky stratili možnosti sa realizovať v prirodzenom prostredí.

Fotky nižšie som urobil všetky dnes. Na niektorých domoch je zopár dier. Na jednej bytovke už fasádu opravovali, lebo tam bolo zjavne dier výrazne viac.

A jedno video z internetu:

Ako sa pred týmto problémom chrániť? Toto sú odporúčania z internetu:

  • Natiahnutie siete, aby sa vtáky k stene nedostali.
  • Nainštalovať maketu dravca, alebo na fasádu pomaľovať dravce.
  • Nainštalovať plašiace zariadenie – napr. zavesiť CD, hliníkové fólie a pod.
  • Existuje aj postrek repelentami, ale vraj je menej účinný.
  • V diskusii pod článkom je spomenutá ako účinná repelentná pasta (update článku na základe diskusie)

Osobne sa mi ani jedna možnosť pre rodinné domy nepozdáva, takže moje odporúčanie je:

Minimalizujte toto riziko. Prejdite si svoju lokalitu. Ak sú v nej domy zateplené polystyrénom a nemajú tento problém, s veľkou pravdepodobnosťou nebudete mať ani vy. Ak tam také domy nie sú a nablízko sa môžu nachádzať ďatle, vážne pouvažujte o inom zatepľovacom systéme.

Napriek tejto nepríjemnosti by som ale zateplenie polystyrénom nezavrhoval, lebo stále ide o najekonomickejšie riešenie. Treba si ale byť vedomý tohto rizika a prípadných nutných opráv. Diery nesmú byť dlho otvorené, môže tam zapršať voda a nastanú vážnejšie problémy.

PS: všade sa píše o polystyréne, ale narazil som aj na jedno hlásenie s minerálnou vlnou.

Doplnené 21.03.2012 :

Po napísaní tohoto príspevku som oslovil technické oddelenie firmy Baumit s otázkou, aké majú oni skúsenosti. Dostal som nasledovnú odpoveď :

” S týmto problémom sa tiež niekedy stretávame. Určite to ľuďom dokáže znepríjemniť život. Hlavne následné opravy. Takisto aj my odporúčame urobiť prieskum okolia, či s tým nemajú problém susedné budovy. Ak áno, je na mieste zvážiť tepelnoizolačný systém s minerálnou vlnou, respektíve ním zatepliť aspoň štítové prázdne steny. Z našej skúsenosti zvyknú ďatle ďobať hlavne na tieto štítové steny. Pravdepodobne steny, kde sú okná a viac pohybu, tak ich to plaší. Nedá sa s Vami nesúhlasiť, že napriek týmto nepríjemnostiam je polystyrén stále ekonomickým riešením. Určite ale každému odporúčame urobiť si dôkladný prieskum okolia a zvážiť aj drahšie riešenie minerálnou vlnou. O tom, že ďatle sa pustili aj do Orsilu, čítame prvý krát. Prajeme pekný deň a hlavne málo ďatľov na fasádach.

Technické poradenstvo, Baumit “

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

.


Tags: ,
36 comments on “Ďobe dateľ do zateplenia z polystyrénu?
  1. Pekne zhrnute píše:

    Veru, veľmi pekne zhrnuté 🙂

  2. Ján píše:

    Asi skončila éra nedotknutých zateplení minerálnymi vlnami.
    V zrekonštruovanej ZŠ v Revúcej (r.2010) minerálnou vlnou sa už objavilo 10 dier, sú na stenách bez okien, škola je situovaná pri lese. Škodcu ešte nikto nevidel, ale ráno na jar sa ozývalo klopanie ako z guľometa – predpokladáme že je to ďateľ a hľadáme riešenie.

    • Fero Lehocký píše:

      Ja som zatial narazil len na to jedno hlasenie, co o nom pisem v clanku. Toto Vase je druhe, tiez by ma zaujimalo, ci realne je toho vyrazne viac, alebo je to zriedkavy jav s mineralnou vlnou.

  3. Sarka píše:

    Prave se s takovym problemem potýkáme.Bydlíme v zatepleném paneláku na nejvyšším poschodí a datel nám vydobal díru nad oknem pod strechou.Trvá to asi týden a díra je uz dost velká.Datel nás budí ráno ze spánku,manžela momentálne po nocní.Dal na okno i nastrihaný alobal,ale nic nepomáhá.Když manžel otevre okno tak se na sebe chvíli dívají,pak datel vypískne a uletí na blízký ořech.Za chvíli zase znovu klove…Dnes na strechu poukládali s domovním duverníkem všelijake strašáky.Je to uz podruhé za 2 roky.V prvním pripade se díra dala zacelit a byl na rok pokoj.Také by me zajímalo proč to ten pták dělá.

  4. Danka píše:

    Aj my sme o tom poculi, tak sme si zateplili dom mineralnou vlnou Nobasil. Jedno riesenie tu je, vysadit blizko domu strom a “nastepit” ho cervotocom a “inakvejsim” drevokaznym hmyzom…ked budu mat datle -co jest na strome…nebudu hladat pod omietkou. :))) Inac aj ked poklepem po nasej fasade, zvukovo posobi ako ” duta”, takze datel si nevybera, co mu viac chuti, ale skor , ze je viac zatepleni z EPS ako z mineralnej vlny. Lepsia ponuka :)))

  5. hniezdo vo fasáde Piešťany píše:

    V našom dome 5 km od Piešťan si urobil ďateľ tiež hniezdo. Vyplnil som ho pu penou a po vytvrdnutí orezal….

  6. ZŠ s MŠ Podolie. Dva roky zrekonštruovaná škola zateplená polystyrénom. V priebehu septembra 2012 – veľký výskyt dier pod strechou, už ich máme 12. Robia ich ďatle – už sme ich zopár razy z dier vyháňali tlieskaním. Sme v dedine, okolo máme v školskom areáli dosť stromov. Dostalo sa to do fázy, že to musím riešiť. Škola je dosť vysoká, musím zavolať a zaplatiť plošinu, aby sa školníci dostali na vrch fasády pod strechu. Zalepíme diery pur penou, orežieme, natrieme fasádu, jasne že tam už zostanú fľaky. Ale čo ďalej? Zvažujem teraz, či nakúpim hroty – bude to riadne drahé vzhľadom na rozmery školy. Myslíte si, že natiahnutie starých CD na rybací vlas by nepomohlo? Spravili by sme v škole zbierku. A dať vyrobiť 4 plechenných vtákov priestorových, ktorí by sa hojdali na rohoch budovy? Vaše komentáre spomínajú len problém, ale neriešia ho. Poraďte prosím, ak máte skúsenosti.

    • Fero Lehocký píše:

      Dobry den, ja zatial neviem o ziadnom spolahlivom rieseni. Pisal som teraz s odstupom casu aj do Baumitu, ale ani oni riesenie zatial spolahlive nemaju.
      S tymi CD to moze stat za pokus, jedine co investuje je cas…az potom by som sa pustil do draheho riesenia s hrotmi.

      • Aký máte názor na tekéto riešenie? píše:

        @Fero Lehocký: Ešte sa spýtam – pri hľadaní riešenia na nete som narazila na túto stránku: http://ochrana-proti-ptactvu.eu/index.php?sekce=reference. Skúsim sa na firmu nakontaktovať a zistiť, či makety dravcov zaberajú. Inštaláciu a kotvenie by školníci na objednanej plošine, keď budeme opravovať fasádu, zvládli. Ešte sa spýtam – na opravu fasády mám tieto dve riešenia: 1. vystriekať pur penou, odrezať, napenetrovať a dať vrchnú omietku. Vraveli mi však, že v tomto chladnom počasí dlhšie trvá pur pene vyschnutie a že by to bola minimálne dvojdňová záležitosť. 2. zapchať dieru vyrezaným valcom polystyrénu (prilepiť), cez sieťku vrchnú omietku. Aký je váš názor?

  7. Nielen ďatle píše:

    Kúpili sme rozostavaný dom pri lese. Ešte nie je zateplený ale operenci vyďobkávajú polystyrén z venca ale aj z peny, ktorou sú vyplnené otvory popri oknách, prípadne na iných miestach. A nie sú to len ďatle a žlny (tiež patriace medzi ďatlovité). Veľmi “chutí” aj sýkorkám.

  8. stavpra píše:

    na novej fasáde mi pavdepodobne ďatle vyďobali asi desať dier. Najhoršie na tom je že sa mi v dierach usadila minimálne jedna veverička dieru tak vyhlbila že sa tam cela schova naviem čo stým.

  9. Tomáš Grygar píše:

    Dobrý den. Dovolím si reagovat obecně na problém datlovitých ptáků. Tento problém začal zhruba před 5 lety a v dnešní době nabývá na intenzitě. Naše firma v současné době nabízí trojrozměrné makety dravců, které instalujeme dle možností na postižená místa. Spolupracujeme s ornitology, kteří důvod, proč datlovití ptáci taktéž jednoznačně nedokáží určit. Datlovití jsou plaší, takže proč by si hledali útočiště takhle blízko lidí. Pročpak by vynakládali opakovaně energii při hledání potravy, když ji tam pravděpodobně nenajdou. Bubnováním vábí samičky…. Bubnování je pronikavé pouze do odstranění vrstvy probarvené omítky a lepidla. Proč klovou dál i poměrně rozsáhlé dutiny? Hledání odpovědí na tyto otázky bude asi ještě zdlouhavé. Možnost, jak se pokusit datlovité ptáky zastrašit, je na místě vyzkoušet. Úspěšnost instalace makety dravce odhadujeme dle našich zkušenosti tak na 70 procent. Stalo se nám v některých případech, že maketa neučinkovala ani jeden den. Proč někde zabírá a datlovití prostor opustí a proč někde nikoliv ještě zjišťujeme. Ale rozhodně záleží na pozici instalované makety, na množství maket, na situování napadených stěn apod. Na závěr vyvrátím názor, že minerální vata “nechutná”. V loňském roce jsme měli 3 případy, kdy se pustili i do vaty. Pravdou je, že v ní neudělali dutinu pro hnízdění. Naší snahou je toto téma stále studovat a přinášet nové poznatky. Více si můžete přečíst na našich www stránkách: http://www.h7.cz/. Ať se daří. Tomáš Grygar

  10. Tomas píše:

    Dobry den, asi sa to uplne k tejto teme nehodi, ale lepsie miesto som nenasiel. Mam na vas otazku, s ktorou si uz dlhsie lamem hlavu a nikde na internete som “nevygooglil” odpoved. Akurat toto, co je otazka a odpoved z jedneho fora:

    Ak zateplíme minerálnou vlnou a rosný bod sa tak dostane do minerálnej vlny, nebude to horšie? Minerálna vlna navlhne a stratí izolačnú schopnosť… p. Biacovský, Bratislava

    Odpovedá Ľubomír Žabčík, Innovia s.r.o.: Nie, minerálna vlna má difúziu (dýchanie) a prepúšťa kondenzačný bod, ktorý je vystredený von do exteriéru.

    Osobne mi to pride ako hlupost, co pan Zabcik odpovedal. Ked principu rosnemu bodu rozumiem spravne, tak: vodne pary nam budu kondenzovat (bude vznikat vodny kondenzat, cize voda v tekutom skupenstve) v izolacii. Tam vidim velky nedostatok mineralnej izolacie, pretoze v takomto pripade straca ucinnost. Preto sa skor priklanam k polystyrenu. Vopred vam dakujem za odpoved, to co tu robite je vyborna vec.

  11. roman píše:

    byvam v lese za trenčínom, datlov mám okolo domu vela, hlavne zjari. predobávajú okolite stromy, ak počujú dutý zvuk, dobú dalej, lebo očakávajú pochuťku.ak ju najdu, zjedia ak nenajdu odletia.dal by som krk na to, že polystyren si mýlia s drevom prežratým larvami a tie tam hladajú. sieťka s maltou a omietkou je ako kôra pod ktorou je podla zvuku pochutka.

  12. dikembe píše:

    Zdravim,

    byvam v BB, v pomerne tichej, “zelenej” stvrti- potok, stromy… v panelaku zateplenom polystyrenom mame za poslednych par rokov uz vyse 5 dier, od datla samozrejme. Ked zacne v nedelu rano o 5,00 dobat, tak je to tak na infarkt 🙂 zvuk sa krasne siri celym panelom po celom dome 🙂

  13. lubos píše:

    Dobrý deň.Pracujem v tejto oblasti a zaujíma ma tento problém a chcel by som všetkých poprosiť čo to vidia kde sú vtáky vo fasáde aby sme si všimli farby fasád.Lebo sa mi vidí že datle oblubujú rad farieb ja som si ich všimol v bledých odtienov,šedej,žltej,hnedej a to boli všetko bledé farby.Zaujímalo by ma či boli videní aj v agresívnejších tmavších farbách .

  14. Radovan Jambor píše:

    Dobrý deň,
    reagujem na túto diskusiu trošku neskôr, ale snáď k veci. Zaoberám sa riešením tejto problematiky už tretí rok a odporúčam nasledovné:

    – Najspoľahlivejšia metóda ako zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu fasády je odchyt, mám na to povolenia a licenciu, som ornitológ. Odchyteného ďatľa vypustím v dostatočnej vzdialenosti tak, aby sa už nevrátil. Odchyt je najúčinnejší (99 %) pokiaľ je ďateľ už vo fasáde zabývaný a ak je to do výšky cca 12-15 m. Ak tieto podmienky nie sú splnené, odchyt je stále možný, ale úspešnosť klesá až ku 50 %. Rozhodujúcim faktorom úspešnosti odchytu sa potom stáva rozmiestnenie príletových koridorov. Preto musím najskôr vidieť foto vegetácie pred dierou.

    – Sú aj ďalšie rovnako alebo menej účinné metódy – môžete skúsiť zvesiť zo strechy bežné ochranné siete, ktoré sa používajú napríklad na ochranu viníc alebo ochranu budov pred sadaním holubov: alebo môže ísť o klasické siete používané na stavebné účely
    http://www.predomyazahrady.sk/Ochrana-proti-vtakom-c8_37_2.htm
    http://www.metalprodukt.sk/siete-proti-vtactvu/

    Tu sú aj firmy, ktorá Vám to nainštalujú:
    http://www.cmg.sk/ochrana-proti-vtactvu/
    http://www.alferr.sk/ochrana-proti-vtactvu/siete.html

    – Vhodné je tiež nainštalovať akustické repelenty (plašiče), aké sa používajú na plašenie vtákov na viniciach a vlakových staniciach. Odporúčame tento prístroj za 428 UR: http://www.plasice.sk/vtakov/vtakov-birdxpeller-pro794-multifunkcny-plasic-zvuk-ultrazvuk

    – Menej účinným, ale lacnejším riešením je osadenie makiet dravcov, nájdete ich tu: http://ochrana-proti-ptactvu.eu/index.php?sekce=makety-dravcu)

    – Vraj celkom spoľahlivým riešením je maketa ďatľa, ďatle sa medzi sebou nemajú radi, je to novinka na trhu: http://www.dravce.sk/eshop/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=15&Itemid=152&vmcchk=1&Itemid=152

  15. Drevennák píše:

    Na fasáde máme tmavšiu farbu a 4 diery od ďatla.

  16. Jaro píše:

    U svokrovcov im vyďubal ďateľ dieru do fasády zateplenej minerálnou vlnou. Sú blízko lesa. Aj na minerálnu vlnu si už asi zvykli

  17. babeta píše:

    Aj na našom zateplenom dome vyďobali vtáci dve diery a ďobú ďalej .Je to na 7. poschodí a farba fasády je žltá. Neviem či je to ´dateľ ale bol to čierný vták /z 50 m sa to nedá rozoznať.Zateplenie je z minerálnej vlny a diery sú len na severnej stene .O maketách dravcov sme tiež rozmýšľali ,ale nevieme kde ich kúpiť. Radi by sme ak by nám niekto poradil čo ďalej

  18. Renáta Školková píše:

    Dobrý deň, práve som dočítala váš článok o ďatloch. Skoro nás tiež porazilo, keď sme zbadali diery v stirodure, ktorý sa nachádza pod vrchným plechom atiky. Máme rovnú strechu. Naša novostavba sa nachádza priamo pod borovicovým lesom. Ideme robiť odvetranú fasádu v kombinácii falcovaný plech a drevený obklad. A tu by som sa chcela opýtať na to drevo. Páčia sa nám medzery medzy drevom. Ale ja sa bojím aj myší… Viete mi poradiť, máte nejaké skúsenosti. Ďakujem, Školková

    • ferol píše:

      Zatial som nenarazil na situaciu, ze by sa do fasady za drevo nastahovali mysi kvoli tym sparam. Ide o to, ze ta fasada je dost prefukovana prave vdaka tym sparam. Skor by som mal obavy z fasady na perodrazku, kde je to velka plocha vkuse a tam ak saj sa nastahuju trebars osi, alebo iny hmys, tazko sa to riesi. Pri ten s medzerami viete pripadne zhodit jednu dve dosky a problem riesit. Pri kompletnej fasade vkuse by ste to museli rozoberat zhora alebo zdola cele pravdepodobne..

  19. Jano píše:

    Datel chrobaky nevyciti, on ich pocuje. Avsak zaujmaju ho husenice ktore hryzu pod kôrov. Ci nieco podobne pocuje s pod polistyrenu je otazne, ale ak ano tak by sa dalo cakat ze cez polistyren sa zvuk prenasa inak, alebo lepsie ako cez vatu. Otazne je aj preco by to tam hladal a do akej vzdialenosti by to asi tak pocul a kedy. Ked leti okolo? Alebo ked sedi na strome a pocuje na dialku podobny zvuk ako vydava jeho potrava? Mozno len ozvenu? Prirodzene by tam asi potravu nehladal. Duty zvuk od dobania by bol aj na vate, takze to asi dovod ku dobaniu nebude.

    • Fero Lehocky píše:

      Praveze zvukovo sa polystyren sprava uplne inak ako vata. Polystyren zvuk vedie, vata tlmi. Vata akustiku steny zlepsi, polostyren dokonca mierne zhorsi po zatepleni. A zvuk pri poklopani na zateplenie je tiez rozdielny.

  20. Sanko píše:

    Ja mám dobrú skúsenosť s repelentnou pastou, ako sa píše v článku. Mám od značky Antistrakapoud a celkom rýchlo sme sa datla zbavili. Prekvapilo ma to, pretože som sa na internete dočítal, že vtáky, špeciálne ďatle, majú veľmi zlý čuch. Ale asi to nie je pravda, pretože na tento repelent reagujú. Neviem, čím to je, ale hlavne, že to zabralo.

    • ferol píše:

      Dakujem za informaciu a doplnenia clanku. Ma ta pasta nejaku casovu zivostnost a ak ano, ako casto ju treba obnovovat?

  21. Fero píše:

    ja som skusal vsetko a az makety datlov zabrali. Zabrali okamzite. Po tom vsetkom, som ani nechcel uverit. Lenze vydrzalo to iba 2 roky! Potom prisiel iny datel a ten to uplne ignoruje. Je schopny dobat hned vedla makety.

    • Fero Lehocky píše:

      No tak to nepotezi.. ked clovek najde riesenie a to funguje iba 2 roky.
      Ale inak vdaka za napisanie skusenosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*