Dom architekta » Ako sme namontovali okná

Ako sme namontovali okná

dom architektaV predchádzajúcej časti som písal, ako sme okná vyberali a dnes je to o tom, ako sme ich montovali. Miestami to bol celkom adrenalín, ale o tom nižšie…

Montáž okien v rodinných domoch je často stále pre firmy problém a kvôli “cenovej vojne” šetria tam, kde nemajú. Ešte aj dnes sa bežne stane, že firma ponúkne montáž tak, ako sa to robilo pred 15-20 rokmi.  Bez tesniacich pások. A tie tam treba kvôli zabezpečeniu vzduchotesnosti – teba aby cez okná nefučalo. Okrem toho to už nejakú domu predpisuje aj norma.

Z interiéru táto tesniaca páska plní funkciu parozábrany, aby sa do PUR peny medzi oknom a stenou,  nedostávala z interiéru vodná para. PUR pena plní funkciu tepelnej izolácie medzi oknom a stenou, aby tam nebol iba vzduch. Z vonkajšej strany okna je páska paropriepustná. Ak by sa tam predsa nejaká vlhkosť dostala, aby sa mohla odpariť.

Tesniace pásky

Na tejto fotke je vidno páska z interiéru na okne. Ešte nie je prilepená na murivo. Ide o špeciálnu pásku pre omietané stavby so sieťkou. (pozn. pri dervostavbách sa používa iná) Páska sa oprie o murivo a stavebným lepidlom “klebrom” sa prilepí o múr a “preklebruje”. Následne to celé prekryje ešte omietka.

Na fotke nižšie je už vidno ukážku, ako treba pásku preklebrovať. Túto ukážku spravili rovno montážnici okien. Samotné klebrovanie som potom robil s chlapmi spolu na stavbe aj ja. Celkom ma to bavilo a zároveň som si to poriadne prekontrolovat.

Poloha okien v múre

Okná máme na dome osadené rôznymi spôsobmi podľa toho, kde sú, a či majú exteriérovú žalúziu, betónový preklad a podobne. Nie sú všetky umiestnené rovnako “hlboko”. Dôvodom je práve neštandardnejšie použitie tenšieho muriva z Ytongu a minimalizácia tepelných mostov.

Časť okien v dome, kde nad oknami budú exteriérové žalúzie a železobetónový veniec nemohol byť  kvôli tenkej šírke muriva z vonku zateplený. Tu sme okná predsadili čiastočne pred murivo. Kvôli tomu sa pred osadením okien spravil okolo otvoru na okno z vonku rám z extrudovaného polystyrénu hrúbky 50mm. Toto slúži na dopenenie PUR penou a naň sa nalepí vonkajšia tesniaca páska:

Zase niektoré ďalšie okná sme nerobili na predsadenú montáž, pretože mali nad sebou preklady z Ytongu a z hľadiska tepelných mostov to nemalo taký zásadný prínos a montáž bola takto lacnejšia a jednoduchšia. Tu je ukážka, kde je okno lícované s vonkajšou stranou muriva:

Tie tesniace pásky sa rovnako ako v interiéri aj v exteriéri pred zatepľovaním “preklebrovali” a prilepili o stenu. Tu je pár foto. Prvá je detail na preklebrovanú pásku a pod ňou je celkový pohľad zo záhrady na okná, už komplet po preklebrovaní pások.

Najviac vysadené okno mimo steny máme na poschodí na chodbe, kde nám to pomohlo získať širšiu podestu na schodisku. Okno je vysadené vpodsate kompletne mimo muriva. Spravili sme to tak, že obvodové steny sa už pri murovaní vymurovali s takým Ytongovým rámom. To je vidno na fotke nižšie, že 150mm muriva akoby trčí smerom von z múru zvislo hore. Pod okno sme potrebovali vytvoriť konštrukciu, na ktorú sa celé okno postavilo. Je to okno o rozmere zhruba 2x2m, takže má celkom slušnú váhu. Kvôli tomu sme pripravili podklad z Purenitu nakotveného do venca cez závitové tyče na chemických kotvách.  Purenit je špeciálny pevný tepelnoizolačný materiál. Vyrába sa z recyklovaných stenových PUR panelov z priemyslených hál.  A hore nad okno sme zase dolepili na múr. Viď obrázky nižšie:

 

Adrenalín dňa 🙂

Najväčšia sranda bola s veľkým sklom. Sklo prišlo priamo od výrobcu skla z Nitry na stavbu. Chlapi ho zložili dole a robili kontrolu. Volajú ma, že si ho mám prísť pozrieť, lebo vnútri skla boli na dvoch miestach nejaké dve špinky. Pozerajú na mňa, čakajú ako zareagujem. Očividne sú zvyknutí na rôzne reakcie.

“Že čo s tým?”

Začali mi víriť rôzne scenáre hlavou…

Napríklad: “nechám to namontovať, a manželka ma za to potom zbuzeruje.. “

Osobne nerád riešim reklamácie 🙂  A ľudia takéto sklo vraj bežne posielajú preč, lebo to tam nemá čo hľadať. No celkom blbá situácia. Ja by som si to možno vpodstate ani nevšimol, kým ma na to chlapi neupozornili. Keď som si predstavil, že budeme čakať na nové sklo nejaké 2 týždne a že toto “chybné” pôjde naspať na zrecyklovanie, prišlo mi to celé ako dobrá blbosť, kvôli nejakej malej špinke posielať sklo spať. Teraz keď bývame je aj tak špinavšie, ako keď prišlo 🙂 Takže špina nešpina, podpísal som prevzatie skla a hotovo. A potom začal  ten pravý adrenalín.

Ako dostať to veľké sklo na poschodie?

Po schodoch nereálne, lebo by sa s ním nevytočili. Z vonkajšej strany to je od plota 1,2 metra a ešte tam bol susedov strom. Mne teda nebolo všetko jedno, ak by sa sklo pri tom rozmlátilo… ale chlapi to zvládli. Vraj už osadzovali sklá do divokejších miest. Ale spravil som si krátke video pre lepšiu predstavu, ako to asi prebiehalo:

To auto so “žeriavovou rukou” išlo tesne popri dome a sklo viselo z tej ruky na lane. V čase, keď to sklo montovali robili na streche oplechovania atík. Chlapi položili atiku a išli ju priskruktovať, ale práve tých 6 cm, čo tam trčalo zavadzalo žeriavu, aby sa dostal vyššie :). Takže plech museli zložiť a počkať, kým sklo strčíme do domu 🙂 Ale výsledok na hornej chodbe určite za ten adrenalín stál:

okná - mliečne sklo

Osadenie HS portálu

Celkom zaujímavé bolo, keď sme v Makrowine ešte pri výbere okien riešili spôsob, ako osadíme veľký HS portál v obývačke. Možnosti ako sa to dá spraviť je viacero, nechal som si ale poradiť ich odporúčané riešenie. Vybrali sme možnosť na rektifikačné nožičky pod vodiace hliníkové profily, ktorými sa okno nastavilo do roviny. Následne sa celý priestor medzi nožičkami vyplnil XPS kockami a podopeňovali sa PUR penou. Z vnútornej a aj vonkajšej strany sa celý spodok na všetkých exteriérových dverách na prízemí po základovú dosku prelepili EPDM fóliou. Toto všetko je postupne na fotkách nižšie:

 

To je asi tak stručne s osadeniu okien. Ak vás niečo zaujíma konkrétne podrobnejšie, napíšte dole do komentárov 🙂

 

 

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

.


Tags:
111 comments on “Ako sme namontovali okná
  1. Juraj B. píše:

    Foto c.2

    Co bude v tej elektrokrabici pri okne?

  2. Lukáš Nižník píše:

    Zdravím
    Zaujíma ma akým spôsobom ste kotvili okná do steny. Na fotkách nevidno žiadne kotviace prvky, takže predpokladám že ste použili priamu montáž cez rámové skrutky.
    Vďaka

  3. Jan Cerny píše:

    Dobry den. Chcel som sa spytat ako je vlastne u Vas osadene to velke bezramove okno? (pozicia v stene, na com sedi, ukoncenie vonkajsej izolacie, vzduchotesnost)

    • Fero Lehocký píše:

      @Jan Cerny: To okno nie je bezramove. Je to normalny ram – fixný. Najprv sa osadil samotny ram a sklo zvnutra do neho vsadili. Osadene je to vpodstate uplne rovnako ako ked sa okno dava do muru. V clanku su dva obrazky, kde sme pripravili dole Purenit a na bokoch a hore je Ytong. A cele okno bolo postavene na ten Purenit a licovane zarovno vonkajsej hrany toho vysadeneho Ytongu. Isli tam pasky rovnako ako inde v murive Ytong. Zvnutra to bolo nalepene cele na Ytongu. Zvonka na Purenit a Ytong. A pri zatepovani sa do zateplovacich dosiem spravili zarezy, aby sa to cele preizolovalo. Vysledkom je, ze okno ma zvonku asi 10cm parapet…

  4. Ivann píše:

    Zdravím
    Veľmi pekný príklad.
    Idem robiť všetky okná ako predsadené a pôvodne som ich chcel ukladať na kovové L konzoly, ale s tým Purenitom ste mi vnukli nový nápad.
    Vytvoriť na múre rám z purenitu a do neho osadiť a našroubovať okno.
    Respektíve by ma zaujímal názor čo by bolo lepšie riešenie.
    A) vymurovat väčší otvor na okno,doňho upevniť purenit – vytvoriť rám a doňho osadiť okno aby licovalo s vonkajšou stranou muriva alebo
    B) vytvoriť na vonkajšej strane muriva spomínaný rám z purenitu a doňho osadiť okná ako predsadené?
    Idem stavať z vbt.
    Prečo ste riešil pri tom veľkom predsadenom okne rám kombinácia itongu a purenitu a nie čisto purenit?
    Tiež by ma zaujímalo prečo ste sa rozhodol osadiť Hs portál práve na tie kovové stojky a nie napr. položiť na purenit?

    • Fero Lehocký píše:

      @Ivann: Purenit som daval len tam, kde to fakt bolo potrebne. Izolacne to nie je az taky zazrak, takze medzi Purenitom a Ytongom nie je tak velky rozdiel. A kvoli omietaniu z interieru bolo lepsie to okno osadit do Ytongu, lebo som ho vytiahol viac ako mimo muru.Cize mal by som v interieri este aj cast Purenitu viditelneho.
      TO osadenie HS portalu mi odprucil dodavatel, ze s tym maju takto lepsie skusenosti a izoluje to takto dole lepsie ako Purenit. Tak som ich to nechal spravit tak, za co sa mi vedia zarucit podla nich lepsie. Netrval som za kazdu cenu na svojom rieseni, hoci som tam povodne tiez planoval Purenit.

  5. Juraj píše:

    Dobry
    Zaujimalo by ma odkial bola partia co osadzala okna, boli priamo z Makrowinu alebo miestna partia z TN vyskolena Makrowinom. dakujem Popripade ak je mozne ako sa vola ta firma .

    • Fero Lehocký píše:

      @Juraj: Makrowin svoje okna nedava nikomu montovat. Ziadne zaskolene firmy, ktore nema pod dohladom. Montuju zasadne vzdy partie priamo s firmy. Cize prisli z Detvy a namotnovali.

  6. stavitel1 píše:

    1. ten kleber sa dava na ochranu pasok, aby sa neposkodili? lebo udajne pokial sa tie pasky za urcitu dobu nezakryju (napr. tepelnou izolaciou), tak casom zdegraduju vplyvom pocasia, slnka a pod. (informacia od oknarov).

    2. ma vobec nejaky zasadny vyznam davat tie pasky? ked sa okraj okna aj tak este prekryje tepelnou izolaciou a zavrie omietkou,
    nejake “brutalne” straty tam snad nebudu.

    3. netreba pri montazi okien zatlacit tu penu tak, aby nepretrcala cez vonjasi okraj okna a nemusela sa orezavat? lebo po nastriekani a zatuhnuti by mala mat uvazretu strukturu, ale ked sa oreze, otvoria sa pory, nasaje vodu a casom zdregraduje?

    • stavitel1 píše:

      @stavitel1: pri odpovediach prosim neriesme normy, ale vlastny rozum a skusenosti

    • Fero Lehocký píše:

      @stavitel1: 1. Kleber sa dava na tie pasky preto, lebo toto konkretne nie su samolepiace pasky, ale zamoietavacie s integrovanou sietkou. Ked su lepiace pasky napriklad pre drevostavby, tak tie sa nepreklebrovavaju.

      2. vyznam to ma. Ked si napocitate kolko je na dome celkovo dlzky tychto spar, tak aj ked to netesni len trochu ale vsade, celkovy tok vzduchu sa nazbiera. Hlavne ked je v dome riadene vetranie a vznika podtlak alebo pretlak, tak vzduchotesnost hlavne pri centralnyh rekuperaciach vplyva na to, kolko vzduchu ide cez rekuperator a kolko cez netesnosti. Vtedy sa znizuje ekonomicka navratnost riadeneho vetrania, lebo sa znizuje vlastne jej ucinnost, ked ju nevyuzijeme naplno a cast vzduchu sa nasaje alebo vyfukne z domu mimo rekuperaciu. Pri nasom podtlakovom vetrani to nie je zase o energetickej uspore ale o tom, ze ked niektore okno bude netesne, tak mi bude do domu cez neho tahat viac a potom mi bude chybat vzduch v inej izbe, kde potrebujem tiez cerstvy vzduch. Cize pri nasom dome s podtlakovym vetranim je to zase o moznosti co najlepsieho naregulovania mnozstva vzduch do jednotlivych izieb. Nie je to o tepelnej strate.

      3. Teoria hovori, ze PUR treba zatlacit. Ale ked je prekryta tou paskou, ktora urcite chrani tu PUR penu viac ako samotne uzavretie porov tak je to v zasade jedno. Inak si vyskusajte namocit PUR penu do vody…tipujem, ze zistite, ze to uzavretie porov proti vode dlho nevydrzi. Ale neskusal som, dobrovolne priznavam 🙂

      • stavitel1 píše:

        @Fero Lehocký: dakujem za odpovede, uz len k bodu c. 2 si osobne myslim, ze ekonomicka navratnost riadeneho vetrania s rekuperaciou sa vo vseobecnosti a velmi nahrubo pohybuje niekde na urovni 10 a viac rokov (a to zvlast pri dobre zateplenych domoch), kedy je dana technologia minimalne moralne uz davno zastarala, nehovoriac o jej technickom stave. preto by som osobne pri jej vybere zohladnoval skor jej ine “benefity” ako ekonomicku navratnost, i ked iste aj to je argument. myslite, ze aj pri rovnakotlakom (i ked samozrejme nikdy to nie je asi uplne 100% rovnakotlake) centralnom vetrani s rekuperaciou by tie netesnosti sposobene chybanim pasok mali nejaky vacsi vyznam?

        • Fero Lehocky píše:

          @stavitel1: tak tazko povedat, do akej miery. V projekcii vychadzame vzdy z roznych zdrojov, merani, noriem, vlastnych skusenosti a “zdraveho rozumu”. Taka kombinacia.Ten vplyv netesnosti ako projektanti nemame z dlhodobeho pohladu ako porovnat. Idealne by bolo mat dva rovnake domy v rovnakej lokakite. Vychadzam jednoducho z roznych zdrojov, ktore tvrdia, ze to vyznam ma. Rovnako z nejakeho dovodu je to uz povinne v normach. Ked to poviem sproste, stary netesny dom, v ktorom kuria drevom z vlastneho lesa bude ekologicky a ekonomicky kludne lepsie ako ultra pasivny technologicky nadupany dom. Vzdy je to kombinacii vela faktorov, kedy ma co zmysel. Vo veternej oblasti maju pasky podstatne vacsi zmysek, ako v lokalite, kde ani poriadne nezafuka..

          • Dominik píše:

            Pozrdavujem,
            ekonomická návratnosť vetrania s rekuperáciou? To neexistuje. Zo skúsenosti viem že ľudia bez riadeného vetrania ,,normovo” nevetrajú a potom majú nižšie náklady na kúrenie. Rozdiel je v komforte a pocitoch bývajúcich a nejakých neodhadnuteľných nákladov na zdravie?!
            Ja keby som ho na dedine nemal, a nemal by som inštalované HEPA filtre tak popoludní nevyvetrám ani oknom ani cez vetranie. Starí páni a dámy keď naložia do pecí razom je v dedine zamračené 😀

  7. Stano D. píše:

    Zdravim
    Tak predsadena montaz je pre mna jedna velka zahada – stretol som sa s tym na viacerych forach ale vyhodu som neodhalil, skor same nevyhody ako komplikovanejsia montaz. Vysvetlovalo sa to lepsou izolaciou, ale ked zateplenie prekryje ram, nie je to to iste?

    • Ondrej píše:

      @Stano D.: Predsadena montaz ma zmysel u muriva, ktore ma mizerne tepelnoizolacne vlastnosti, teda hlavne VPC alebo beton + to murivo je zvycajne velmi uzke a izolacia naopak velmi hruba. Nepriamy benefit predsadenej montaze je potom okno v strede steny, hlavny dovod su tepelne mosty. Tu bola robena kvoli ziskaniu par cm priestoru.

      • Fero Lehocky píše:

        @Ondrej: presne tak. Pri Ytongu bezne predsadenu montaz nerobime. Ale ja mam tensi Ytong a nad niektorymi oknami budu exterierove zaluzie. Ak by som to nepredsadil, ostalo by na betonovom venci pred kastlikom zaluzie malo izolacie. Posun o 50mm von povolil pridanie prave tolkoto izolacie do kastlika.
        A iny dovod bol na tom poschodi na chodbe, kde to spravilo navilo zhruba + 120mm na frekventovanej medzipodeste oproti tomu, ked by bolo okno standardne osadene a v porovnani kebg tam nebolo vobec tak + zhruba 270mm. A to je v uzkom priestore citelny rozdiel.

        • stavitel1 píše:

          @Fero Lehocky: a kolko by mala ta podesta rozmer pri standartnom osadeni okna?

          • Fero Lehocky píše:

            @stavitel1: 1050mm s tym, ze su do nej zboku dvere. Takto ma 1170mm a to fest citit, ked sa tam stretnu dvaja ludia. Proste toto urcite stalo za tu komplikaciu pre mna. Su ine veci, ktore by som az tak “neprezival” a spravil.by som ich jednoduchsie 🙂

        • Stano D. píše:

          @Fero Lehocky: No neviem kde sa stala chyba ale v case ked som pisal povodny komentar sa mi zrejme nezobrazil cely clanok, lebo teraz vidim aj nejake vysvetlenie preco bolo niekde zvolene predsadenie a napriklad ani ten adrenalin som predtym necital.
          Ale aj tak tomu nerozumiem, nebol by nejaky vysvetlujuci obrazok, najlepsie v reze, ktory by ukazal rozdiel medzi predsadenou a nepredsadenou montazou v suvislosti s problemom so zaluziou a s tepelnym mostom? Vdaka.

  8. Palo P. píše:

    Zaujimalo by ma, co si myslite o ukotvovani okien pri montazi do zakladovej deky, kedy dochadza k prevrtaniu hydroizolacie. Niektori to riesia chemickymi kotvami a tvrdia, ze to je ok, ale aj tak. Zaujima ma to aj z pohladu prestupu radonu cez taketo diery. Dakujem.

  9. stavitel99 píše:

    Prvý dom sa stavia na to, aby človek vedel ako sa to nemá robiť. Potom môže teoreticky radiť iným ako architekt.

  10. Martin píše:

    ako je riesena hydroizolacia k HST portalu pls?

    • Fero Lehocký píše:

      @Martin: EPDM folia je aj z vonkajsej strany. Je nalepena na profil okna pod okapovu cast profilu a na vodostavebny beton zakladovej dosky.

      • Martin píše:

        @Fero Lehocký: a predpokladam ze este nemate terasu k tomu, budete davat do jednej vysky s portalom a nejaku mriezku na odtok dazdovej vody od okna? alebo budete davat nizsie terasu pod portal? viem ze taka komplexnejsia otazka, asi na cely clanok do blogu 🙂

        • Fero Lehocký píše:

          @Martin: terasu este nemam. Ale bude prekryta, takze dlazba pride priamo k HS portalu. Ziadne specialne odvodnovanie tam neplanujem. Riziko, ze tam pride nejaka voda bude fakt male

  11. Palo P. píše:

    Ale prevrtali tu izolaciu kolko do zakladovej platne alebo ako to vyriesili inak?

    • Fero Lehocký píše:

      @Palo P.: No nemame vodorovnu hydroizolaciu, pretoze zakladova doska je z vodostavebneho betonu – cize samotna je hydroizolacna. Preto vrtanie do nej nevadi, pri jej hrubke 250mm ked navrtali trebars 100mm tak stale je pod skrutkami 150mm betonu. Vrtanie do dosky v tomto rieseni je vlastne bezpecne a hydroizolacne vlastnosti sa nenarusaju.

      • Palo P. píše:

        @Fero Lehocký: Ok a keby tam hydrozizolacia bola vodorovna tak potom co navrhujete? Lebo oknari radi vrtaju, tak to chodi 🙂

        • Fero Lehocký píše:

          @Palo P.: No vrtaju…rovnako ako pri drevostavbach vrtaju vsetky drevene prvky.

        • Laco píše:

          @Palo P.: Preco oknari ? Mozem ta ubezpecit ze kurenari,vodari a elektrikari navrtaju do tej hydroizolacie omnoho viac dier ked kladu svoje vedenia.A napriklad ja osobne ziadne diery do podlahy nevrtam – aj dvere aj portaly osadzam na Ytong ktory oblozim zvonka aj zvnutra XPS kvoli lepsej izolacii.

  12. Robo píše:

    Zdravím, rektifikačné nožičky pod HS portálom sa dajú bežne zohnať alebo išlo o výrobok Makrowinu ? Nič podobného som nenašiel, teda okrem ponuky na 3 kusy nožičiek za 51 Eur bez dane, zrejme boli z platiny a paládia.

  13. Palo P. píše:

    @Laco: Tak neviem asi zalezi od ludi, vodari a elektrikari to u mna nerobia na stavbach. Na ten Ytong pod HS portalom su rozne nazory, ale to riesit nechcem. U mna davaju Phonotherm (zevraj to je lepsie kvoli tepelnym mostom) pod ram/HS portal a vyplnia XPS-kom. Ale kotvia uholnikmi aj do dosky.

  14. Dana píše:

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako ste hydroizolačne vyriešili detail pri HST z exteriéru.

    Ďakujem 🙂

  15. Rado píše:

    Dobry den,

    uvazujem o predsadenej monatzi okien. Aka je podla Vasho nazoru minimalna hrubka vonkajsej izolacie cez ram okna aby to malo aj nejaky vyznam/prinos? V projekte mam 200mm mineralnej vaty. Ak uvazujem, ze ram okna ma cca 8cm, ostava mi na prekrytie ramu okna cca 12cm vaty. Bude to dostatocna hrubka izolacie cez ram alebo je to zbytocne predrazene riesenie?

    Dakujem

    • ferol píše:

      Skor to zavisi od toho, z coho je dom vymyrovany. Lebo pri niektorych murivach predsadena montaz nema zasadny prinos a pri inych je skoro podmienkou.

      • Rado píše:

        Murivo je vapenno-pieskova tehla KM Beta 240mm.

        • ferol píše:

          Na vapennopieskovu davame hrubsiu izolaciu a komplet predsadenu montaz. Hrubsiu aj z dovodu, aby vosli exterierove zaluzie napriklad. Je viac faktorov, co ma na to vplyv. To musi zvazit vas projektant, pozna najlepsie vas projekt.

  16. Branislav píše:

    Dobrý deň
    staviam RD a riešim osadenie HS portálu, dverí… Chcem sa opýtať kde by som mohol kúpiť tie nastaviteľné pätky pod HS portál. Ďakujem

  17. Ondro píše:

    Dobry den, chcem sa opytat ci vam davali tie hdpe folie aj z vonku. Mam osadeny hs portal na purenite s tymi paropaskami aj z von aj z dnu. Firma mi ale povedala ze si mam tam este dat hdpe koli vode. Dakujem

  18. Zlatko píše:

    Dobry den prajem, chcem sa opytat na vas nazor na montaz okien pomocou expanznej pasky ?
    Dakujem

    • ferol píše:

      Pri dobre rovnych osteniach a malych rozdieloch v medzerach si to predstavit viem. Ide o to, aby ta paska dobre fungovala, musi byt zachovana priblizne rovnaka spara…co je pri murovanych domoch casto dost problem. Som skor za vypenenie penou ktora sa vie lepsie prisposobit spare. Samozrejme v kombinacii s tesnacimi paskami z interieru a exterieru.

  19. Zlatko píše:

    Zdravim, ak by ste nedavali HS portal na tie rektifikacne skrutky, aku alternativu by ste navrhovali ? Mam portal dlzky 3,5m profil Rehau Geneo Rau Fipro X ?
    Premyslam nad Ytong zakladacia tvarnica + izolacia XPS vonkajsia strana / alebo obycajny Ytong.

    Este jedna otazka ohladom HS portal – monoliticky preklad na nim, mozem nechat Velox spodnu dosku alebo radsej cisty beton ? Nie je problem upevnenia k Veloxu ?
    Dakujem

  20. Fero Lehocky píše:

    Dobry den,
    toto vzdy v projetke nechavame otvorene a doriesuje sa s vybranim dodavatelom. Lebo dodavatel okna prebera zaruku za to, ze HS-portal bude fungovat spravne. Cize niekto si da rektifikacne skrutky, niekto necha domurovat Ytong, boli aj taky, co natvrdo chceli podbetonovanie, ze inak to nenamontuju, alebo Purenit a pod… Cize toto prekonzutlujte s montaznou firmou, ako to chcu mat pripravene.

    Velox na preklade by nemal robit problem. Len treba povedat firme montaznej, ze to treba prekotivt az do betonu.

  21. Petra píše:

    Dobrý deň.práve nám osadili okná a ja teraz rozmýšlam čim ich podložiť.mame postaveny dom z isorastovych tvarnic zaliate betonom.okna nemaju domyslene .čo by ste odporučal?

    • ferol píše:

      Ak su postavene, tak uz na niecom musia stat teda, ci?
      A ak stoja, tak to vpodstate mozete spravit rovnako ako je popisane v clanku vyssie, a vyplnit to extrudovanym polystyrenom, lebo pojde iba o vypln..

  22. Peter píše:

    Prosim vas, aka je dostatocna tepelna izolacia pod zaluziovym boxom?
    Pri Ytong preklade a betonovom preklade.

    Staci “standardnych” 50mm XPS? Pride mi to dost malo hlavne na betonovy preklad.

    Vdaka.

  23. Štefan píše:

    Dobrý večer Pán Lehocký,
    v článku píšete.. Časť okien v dome, kde nad oknami budú exteriérové žalúzie a železobetónový veniec nemohol byť kvôli tenkej šírke muriva z vonku zateplený. Tu sme okná predsadili čiastočne pred murivo. Chcem sa spýtať,že aká musí byť minimálna šírka muriva, aby sa nemusela robiť predsadená montáž ked chcem exteriérove žalúzie a bude nad oknom zelezobetonový veniec.
    Za odpoved vopred dakujem.
    S pozdravom

    • Fero Lehocky píše:

      pri ytongu a tehle 300mm

      • Ivan píše:

        Dobrý deň prajem,

        nám projektant naprojektoval osadenie okien na VPC tvárnicu 20 mm tak, že vonkajšia hrana okna lícuje s vonkajšou hranou muriva… zateplenie je tam uvažované 16 cm ISOVER GREYWALL (podľa EHB stena bude mať aj tak parametre blízke pasívnemu domu, čiže preto iba takéto zateplenie) a uvažovaný je ŽB preklad s napojením priamo na veniec a ŽB dosku…

        https://ibb.co/c8ZphGR

        Robil sa aj tepelnotech. posudok a vraj detail vyhovuje…

        https://ibb.co/RCrhFG7

        Čo tak čítam, tak na také tenké murivo sa skôr robí predsadená montáž… na druhej strane nie je asi veľa firiem, ktoré predsadenú montáž robia a tak je to riziko…

        moja otázka teda znie, či v tomto prípade by ste odporúčali predsadenú montáž, alebo by ste neriskovali a montovali okná tak, ako sú uvažované v projekte… ďakujem veľmi pekne

        • Peter píše:

          Nic v zlom, ale toto aj z laickeho pohladu vyzera cele zle…to je nejaky projekt z roku 1995?

          Malo izolacie na VPC, zufalo malo izolacie pod kaslikom zaluzie a Z90 tam ani nevojde, mozno Z70. 20cm izolacie je minimum na rozumne riesenie zaluzii. Ak chcete predsadenu montaz okien, tak aj 20cm je malo, treba pridat hrubku okna.

          Este napiste, ze nebude rekuperacia (ktora v zime stiahne vlhkost) a garantujem vam na 100% rosenie prekladu a plesne. Povrchova teplota 13,13 stupnov vobec nie je OK.

          • Ivan píše:

            Rekuperácia tam bude, možno preto výpočet EHB vyšiel celkom dobre

            • Peter píše:

              Cokolvek vyslo, vzhladom na VPC a kasliky zaluzii je tej izolacie malo.

              A pri cene celej stavby na par cm EPS usetrite nula cela nic + pripadna buduca prerabka/sanacia sa nasobne predrazi.

              Ale je to vas dom a vasa volba.

              Ja by som nechcel mat na vnutornej strane muriva vypocitanu teplotu 13,13 stupnov. Napr. rosny bod pri beznej interierovej teplote 23 stupnov a rel. vlhkosti 60% je 14,77 stupna.

              • Ivan píše:

                Ved prave preto som dal tuto otazku… mne sa to vzhladom na zakonitosti spojene s pouzitim VPC nezdalo ako optimalne riesenie… ked som na to upozornil projektanta, dal ten detail posudit a na papieri ma, ze to “vyhovuje” … a tym ukoncil debatu…. ale mna to vobec neukludnilo, 13 stupnov mi pripada dost malo…
                Clovek doslova vyhodi nemale peniaze za projekt a potom si to aj tak musi prestudovat, skontrolovat a aj tak zisti, ze to nie je dobre… a aj ked by clovek chcel reklamovat, tak nemoze, lebo EHB vyslo tak, ze je to ok, tak co chcem … dakujem za nazory, urcite dam tu izolaciu hrubsiu… kedze sivy polystyren, mozno bude stacit aj 25 cm a tu PUR izolaciu na odporucanie p. Lehockeho aspon 60 mm

                • Peter píše:

                  Ked to uz idete vylepsit na 25 cm GrEPS, co je velmi rozumna volba, tak by som pri VPC zvazil aj tu predsadenu montaz okien. Pri 25 cm to vyjde v pohode aj s kaslikmi zaluzii.

                  Zase taka rarita to nie je, bezne sa robi, ak to nejaky dodavatel nevie, treba hladat ineho.

                  A projektant – asi ste nevybrali najlepsieho.

                  Nechcem vas vopred strasit, ale z vlastnej skusenosti poviem, ze aj pri samotnej realizacii je dobre mat co najviac nastudovane a byt denne na stavbe. Dnes je to az na vynimky sama fuserina a nedodrziavanie technologickych postupov.

                  Drzim palce.

                  • Ivan píše:

                    Dakujem pekne… preto som chcel dobry projekt, aby sa na stavbe nemuselo improvizovat …

                    Chyba uz len ten dobry projekt 🙂
                    Dozor uz mam prednednany, ale budem sa riadit heslom Doveruj, ale preveruj
                    Dakujem pekne za rady 🙂

      • Anton píše:

        Zdravím,
        Ak bude ytong 250mm a zateplenie 250mm má zmysel robiť presadenú montáž? Pripadne stačila by polopredsadena?Kedže čítam že pri ytongu to nie je taký problem ako pri VPC a betóne. Chcem to riešiť čisto len kvôli tepelným mostom.Ďakujem za radu.

        • Fero Lehocký píše:

          No zavisi od toho, ci budete mat zaluziove boxy a ci je niekde ako preklad cisty beton. Ak ano, tak v tejto kombinacii urcite predsadit okna o 50mm pred ytong. Cize polopredsadena montaz.

          Pred beton je ideal dostat aspon 80mm XPS alebo kobminacie XPS + PUR…

          • Anton píše:

            Ano,vsade budu zaluziove boxy a pri Balkonoch a Portali budu celobetonove preklady,kvoli sirke,original take siroke preklady nie su.

  24. René píše:

    Zdravim p.Lehocky, otazocka,existuje aj nieco ine ako EPDM paska? Pri vybere okien nam dodavatel okien nevedel poradit,aku hydroizolaciu tam dat,kedze to robia dodavatelia stavieb….. davaju sa pasky ext-int pasky aj na HS portaly,,resp. do kazdeho otvoru okno,dvere,portal,francuzske okna?
    Este mi nejde do hlavy jedna vec,tieto purenit,merenit,plastove profily s ako upevnuju do zakladovej dosky s rovnou hydroizolaciou pre Ytong 300,a ked je to nasledne osadene akym sposobom sa ta paska aplikuje, myslel som si,ze hydroizolacna paska sa ma zasunut do ryhy podkladacieho profilu a tu je obalena riadne vysoko na Vasich fotkach
    Nedregaduje EPDM chemicky povrchy tych “zakladacich/pokladacich” materialov (purenit,merenit apod)?
    Moze sa ta paska nalepit uz na stavajucu “IPU” a zaobalit XPS,ktory izoluje sokel?
    Viem,ze vela otazok,ale nikde neviem najst odbornu pomoc

    Dakujem pekne

  25. Martin píše:

    Zdravim p.Lehocky, chcem sa opytat ako ste uchytili foliu na ochranu okna? Je to nejaka specialna paska? Dnes mi namontovali okna chlapi z Makrowinu a potrebujem ich zvysok obdobia stavby chranit pred prachom.
    Vdaka vopred za reakciu.

    • ferol píše:

      Nie je mi jasne, aku foliu teraz myslite, lebo ja som tam mal aj obycajne igelity z extrieriu na fasade, ale tu v calnku ich myslim nespominam.

      • Martin píše:

        Obrazok kde je znazornena cast okennej pasky zatiahnuta lepidlom a cast nie z interieru. Ako je prichyteny igelit k oknu? Bavil som sa s chlapmi a vraj nepoznaju pasku ktora by mohla byt nalepena na drevenom rame dlhsie ako dva tyzdne. Jedna sa mi o to ze by som si okna oblepil a zakryl igelitom len neviem aku pasku pouzit resp. sposob aby ked to dam po polroku dole ostanu mi na ramoch zvysky lepidla z pasky. Hadam som sa teraz vyjadril jasnejsie :).

        • ferol píše:

          Jaj, no to je standardne uchytenie igelitu na APU lište pred omietkami. To sa hned po omietkach ta cast APU listy odtrhne aj s igelitom. Nie je to preto vobec lepene na ram okna. APU lista ma priamo na sebe obojstrannu pasku, na ktoru sa potom ten igelit nalepi.

          • Martin píše:

            Pan Lehocky, este ma zaujima jedna vec. Ako ste prosim Vas ochranili hornu hranu ramov okien z exterieru? Kedze fasadu planujeme az o cca rok bude horna hrana vystavena priamo poveternostnym vplyvom. Ten hlinik je predsadeny a hlavne dazd a sneh sa tam budu drzat. Hlinik by ani tak nevadil ale bojim sa toho priameho kontaktu z drevom. Vdaka vopred za Info.

  26. Marian píše:

    Dobry den, pozeram ze v case montaze ste este nemali poter, davali ste anhydrit alebo cementovy ? Ten naval vlhkosti z poteru a omietok nesposobil oknam problem ? Najma drevenej casti, bol som v tej istej firme a nato ma tam upozornili aby som okna montoval kvoli drevenej casti az po velkych “mokrych” procesoch.

    • ferol píše:

      Anhydrid. 3 dni zavrete komplet a potom poriadne vetranie priebezne, aby okna nemali problem a postupne vykurovana podlaha.

      Problem nenastal. Skor bol problem pri omietkach, kde omietkarom popadali folie a oplieskali okna omietkou vapennou…ale nejako sa to vstrebalo a flaky zmizli..

      • Marian píše:

        Este ked sme pri tych omietkach/poteroch by som sa chcel spytat, co skor ? omietky alebo poter ? Su rozne skupiny ludi kazdy je za svoje. Zaujimal by ma vas nazor plusy minusy uprednostit jedno alebo druhe?

        • ferol píše:

          My odporucame najprv omietky. Kvoli zabezpeceniu vzduchotesnosti. Ak mamu byt omietky po poteroch, treba spodnu cast stien od dosky, ktora bude schovana za poterom pred tym aspon naklebrovat do sietky. Lebo tadial potom bude inak fucat…

  27. Martin píše:

    Rovnaky postup ?, ja som to po zaklebrovani este prelepil paskou illburck me351 exterierovou a vnutri interierovu pre istotu. Mne totiz dost tie povodne pasky prerezali pri rezani pur peny, musel som to potom opravovat tmelom.

  28. Tomáš píše:

    Dobrý deň pán Lehotský, ak dovolíte chcel by som sa spýtať mimo témy v súvislosti s omietkami, ktoré spomínate vyššie v komentároch, ak sa nemýlim tak ste si vybral Klimawhite omietky od Baumitu s tým, že by ma zaujímalo či náhodou nemáte zaomietané aj stropy predmetnou omietkou, prípadne ako ich máte vyriešené ?

    Rozhodli sme sa kvoli vlastnostiam pre omietky Klimawhite s tým, že by sme chceli zaomietať aj stropy, ale nevieme si to nikde pozrieť ako to vyzerá na strope a z estetického hľadiska z dôvodu štruktúry (0,6 mm veľkosť zrna) Klima omietky váhame či ísť do toho riešenia, avšak pozerám a na fotkách, ktoré ste zverejnil nie je vôbec výrazná štruktúra na stenách.

    Vopred ďakujem za Váš čas.

    • Fero Lehocky píše:

      Mame tie omietky aj na stropoch. Struktura bola vcelku vyrazna, tak sme ich po vytvrdnuti mierne zbrusili, aby nebola struktura “prilis ostra” a aby sa sme sa o nu neoskierali napriklad pri pohybe popri stene po chodbe. A zjemnila sa potom este naterom

  29. Jano píše:

    Dobry den, cim ste prosim lepili tu EPDM foliu?

    • Fero Lehocky píše:

      Ja presne neviem. Lepili to priamo oknari. Bolo to lepidlo na to urcene v takej “salame” a podla toho co pouzivali, tak na 90 percent to bolo lepidlo znacky Illbruck

  30. Fero Lehocký píše:

    K tomuto sa nebudem podrobne vyjadrovat. Nech si to projektant obhaji sam. U nas by som ale taketo detaily von nedovolil v projekte vypustit. Za mna to zateplenie betonoveho prekladu na kastliku pre zaluzie je v sucasnosti malo… A ak aj vysiel teoreticky vypocet tepelneho mosta, tak stale je to iba teoreticky vypocet. Minimalnu hrubku co sa snazime dostat na kastlik na beton je 80mm XPS – co povedzme zodpoveda 60mm PUR panelu.

    • Ivan píše:

      Ďakujem za odpoveď.

      Na stránke máte aj písanú možnosť platenej konzultácie mimo Vašich projektov. Bola by z Vašej strany možnosť to prebrať?

      Ďakujem pekne.

      • Fero Lehocký píše:

        Uz dlhu dobu to nerobime z kapacitnych dovodov. Venujeme sa nasim klientom a kompletnym projektom hlavne.

        • Ivan píše:

          Ďakujem za odpoveď. 🙂

          • Roman píše:

            Ja by so ani tak neriešil, predsadanie okna, ale skôr hrúbku izolácie by som zväčšil na 200mm, a tím pádom by vychádzal aj ten PUR/PIR panel hrubší. Cenovo by to vychádzalo asi aj menej ako predsadenie a výsledok na celkových stratách stavby lepší. Inak celkovo sa mi nezdá aby 160mm zateplenie VPC bežným materiálom (odpor pod 5) postačovalo na parametre blízke EPD.

            • Fero Lehocký píše:

              jasne ze to nevyjde na pasivny dom… pri tejto hrubke. To na VPC podla poziadaviek pasivneho domu podla PHPP vychadza na hrubky okolo 300mm v polystyrene…

            • zvedavý píše:

              PUR keď zvlhne, tak plesnivie. Je to menejcenný materiál ako drevo. Zaizolovať spokojne 20 cm a viac kamennej vlny. Predsadená montáž považujem za hlúposť – malé úspory, púšťa hluk a háveď do domu.

              • Fero Lehocký píše:

                moznosti ako robit predsadenu montaz je vela a nechapem kade sa ta haved do domu cez predsadenu monstaz dostane

              • Peter píše:

                Pan zvedavy odbornik sa ozval.

                Mimochodom pri kombinacii VPC 17.5 cm + 30 cm EPS je osadenie okna na kraj muriva “dizajnova topka”. Vnutorne ostenie 10 cm, vonkajsie 30 cm. Aj to je jeden z dovodov predsadenej montaze na VPC.

                • zvedavý píše:

                  Buď rád že som sa ozval.

                  • Peter píše:

                    😀 😀 😀 Made my day.

                    Ja sa cudujem panovi Lehockemu, ze tu takyto odpad v komentaroch toleruje. Ja by som mazal bez diskusie.

                    • Fero Lehocký píše:

                      Aj to som uz par krat spravil. Nastastie sa dari tu mat zmyslupne diskusie. To ze sem obcas nejaky anonym ma potrebu rypnut a pritom neukazat a nepovedat, ako by to spravil vlastne on… To nie je moj problem ale jeho…

  31. Anton píše:

    Ano,vsade budu zaluziove boxy a pri Balkonoch a Portali budu celobetonove preklady,kvoli sirke,original take siroke preklady nie su.

    • Fero Lehocký píše:

      Uz sa trochu stracam v komentaroch. Na co ste tymto reagoval?

      • Anton píše:

        Zrejme to uverejnilo dva razy. Avsak mam este dotaz, je to predsadenie nutne aj pri HS portali ,ak tam chcem zaluzie a je tam betonovy preklad? Pripadne staci vysunutie o tych 5 cm, ale netreba ziadny purenit na kotvenie,ale len napriklad ramik z XPS, kedze portalovy ram je dost siroky aby drzal napriklad na betone, a tych 5 cm vysunutie nebude vadit. Alebo ?

        • Fero Lehocký píše:

          Pri HS portaloch je to blbe prave kvoli ich sirkam. Vysunieme to von kolko pustia kastliky pre exterierove zaluzie a bud tam ide medzi ram okna a beton XP hr. 50mm, alebo sa to spravi tak, ze sa necha zamerne vacisa montazna medzera a vypeni sa to vacsou hrubkou PUR peny. Pri HS portaloch je to taky kompromis, celkovo HS portaly su vpodsate dost velky tepelny most, ale za ten komfort to stoji urcite. Problemy s nejakym osorovanim alebo vlhnutim kostrukcii som zatial nepotrehol a ani sa nik z klietnov neozval s nejakym takym problemom.

  32. Matej píše:

    Dobrý deň pán Lehocký,

    prosím Vás o radu, nakoľko som na vašej stránke videl, že podobnú situáciu ste už v jednom z projektov riešili-RD-416 Ivánka

    Dom máme postavený z YQ 500 a aktuálne riešime okná.
    Nadpražie otvorov je riešené z dvoch YQ U profilov a medzi nimi ešte vložený 5cm polystyrén.

    Tri okná (2x 1500×1500 a 2000×2000) by sme chceli osadiť s hranou muriva, aby sme získali široký vnútorný parapet. Následne by sme len okolie okna zateplili napr. 12cm polystyrén alebo multipor. Okolo okna by vzniklo akoby také orámovanie zo zateplenia.

    Bolo by takéto riešenie v poriadku z hľadiska tepelných mostov? Príp. načo si dať pozor? Bola by 12 cm hrúbka dostatočná?
    Pretože nikde neviem nájsť detail takéhoto riešenia.

    Ešte podotázka
    Opätovne by ste sa rozhodli pre drevohliníkové okná aj napriek vysokej obstarávacej cene?
    Nakoľko sa rozhodujeme:
    1. kombinácia plastu a hliníku (všetky väčšie okná a dvere hliník, zvyšok plast – ako ako wc, kupelna, tech a pod.)
    2. všetko drevohliník
    Kombinácia 1. je o 4000 lacnejšia.

    Ďakujem za Vašu pomoc.

    • Fero Lehocký píše:

      Podla toho ako to popisujete, tak sme to nikdy neriesili, pretoze mame vzdy vsade zateplene murivo. Takze na tych par domoch sme to riesili montovanou konstrukciou, do ktorej sa okno vysuvalo.
      Ale u vas pri nezateplovanom Ytongu 500 to znie dobre to riesenie. Akurat ak to bude Multipor, tak by som dal viac ako 12cm, pretoze si predstavte, ze od kraja ramu do vnutra ostenia pri okne to bude nieco trochu viac ako 12cm cez samotny Ytong šikmo…
      A hlavne ja by som ten ram radsej neriesil z Multiporu. Multipor je krehky dost…
      Ked uz, tak by som to asi radsej okolo okien spravil z XPS.

      Ale ako riesenie to znie celkom dobre. Len domysliet s vasim projektantom tie spravne hrubky.

      Ja som s drevohlinikovymi oknami spokojny. Urcite by som ich zvazoval znova. Ale nie na ukor napriklad toho, ze by mi neostali peniaze na poriadne interierove povrchy (radsej drevene podlahy a hlinikove okna ako laminatove podlahy a drevohlnikove okna…)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*