Energeticky pasívny dom » Je pozemok so vstupom z juhu zlý?

Je pozemok so vstupom z juhu zlý?

Nedávno som dostal takýto e-mail:

“Našli sme pozemok, z ktorého sme nadšení. Sme v procese dohodovania zmlúv s pôvodnými majiteľmi, ale až dnes som zistila, aká je orientácia pozemku a bola som veľmi sklamaná. Vchod je z južnej strany, orientácia záhrady je na sever. Moja predstava je postaviť si nízkoenergetický dom. Väčšinou všade čítam, že orientácia pozemku na juh je takmer nevyhnutnosťou nízkoenergetického alebo pasívneho domu. Takisto moja predstava domu  je – presvetlený dom,  s veľkými presklennými plochami v obývačke orientovanými smerom do záhrady,  prepojenie domu s exteriérom, čo ak by mala byť obývačka na sever, nebude veľmi možné…. a ja by som sa toho nerada vzdala. Dom viac do pozemku nevieme veľmi posunúť, je v rámci existujúcej zástavby, kde sú všetky domy hneď pri ceste. Informovali sme sa na mestskom úrade, že by sme to nemali meniť. Rada by som vedela Váš názor, či vieme na takomto pozemku postaviť nízkoenergetický dom alebo nie.”

Je pravda, že správna orientácia pozemku na svetové strany je pre nízkoenergetické domy, pasívne domy a aktuálne domy A0 dôležitá. Pre stavbu domu osobne považujem za ideálny pozemok z prístupom zo severu. To Vám umožní orientovať na juh do záhrady veľké okná obytných izieb.  Toto je v prípade požiadavky nízkoenergetického alebo až pasívneho domu väčšinou nevyhnutnosť.  Prístup môže byť aj zo západu a východu, ale orientácia domu na juh by mala zostať rovnaká.

Najkomplikovanejšie na vyriešenie sú práve pozemky s prístupom z juhu. Hlavne v prípade ak dom nemôže byť na pozemku posunutý „dozadu“, aby sa pred domom získala južná záhrada. Čo ani v prípade pisateľky mailu nie je možné. Často sa takéto pozemky označujú za menej kvalitné.

Je to ale pravda?

Ja som naopak názoru, že ak je pre Vás pozemok zaujímavý, nezavrhoval by som ho, napriek tomu, že je vstup z juhu. Vždy to treba posudzovať komplexnejšie. Napríklad, ak je pozemok za výhodnú cenu a trebárs južný pozemok by bol o určitú sumu drahší, zvážte toto:
Je predražený pozemok, kde sa dá postaviť energeticky o niečo lepší dom, len čisto z celkovej finančnej bilancie zmysluplný?

Navrhnúť nízkoenergetický dom na pozemok s južným vstupom je samozrejme komplikovanejšie na návrh a ovplyvňuje to aj vnútorne riešenie domu. V letnom období ale napríklad severná terasa tienená samotným domom je príjemná a často mám dokonca požiadavky od klientov, ktoré sú proti všeobecným trendom. A to, že sa chcú vyhnúť letnému slnku na terase. Niekomu takéto pozemky preto vyhovujú.

Osobne, ak by som mal južný pozemok, a bol by pre mňa niečim zaujímavý, nebál by som sa toho. Kľudne aj veľké presklenné okná do severnej záhrady – samozrejme za cenu vyššej spotreby. O koľko bude spotreba domu vyššia sa dá naladiť pomocou výpočtu a optimalizácie domu, ale nebude to nezvládnuteľná tragédia.

Mam jedných známych, presne s podobným pozemkom. Snažili sa vyhnúť severným oknám do záhrady, kvôli co najlepšej „nízkoenergetičnosti“ a plneniu parametrov nízkoenergetického domu. Teraz to v podstate ľutujú, lebo nevidia na deti, ktoré sa v záhrade hrajú. Už sme dokonca na jednej spoločnej akcii “vymysleli” riešenie ich problému. Stačí kúpiť kameru a LCD obrazovku 🙂

Mimochodom na severné okná nie je potrebné riešiť tienenie, ktoré je na južných nevyhnutnosťou a tiež je niečo stojí. Ak by to mali byť napríklad exteriérové žalúzie pri veľkých presklenich na juh, môžete v  prepočtoch úspor a návratnosti investície zohľadniť aj cenu nekúpených exteriérových žalúzií.

Jednoducho ako som napísal na začiatku. Posudzujte pozemky v súvislostiach. Nie podľa predpísaných všeobecných pravidiel.

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

.


Tags: ,
7 comments on “Je pozemok so vstupom z juhu zlý?
  1. Jarka píše:

    “Mimochodom na severné okná nie je potrebné riešiť tienenie, ktoré je na južných nevyhnutnosťou a tiež je niečo stojí. Ak by to mali byť napríklad exteriérové žalúzie pri veľkých presklenich na juh, môžete v prepočtoch úspor a návratnosti investície zohľadniť aj cenu nekúpených exteriérových žalúzií.”

    PRESNE 🙂 my máme na južnej strane prístup, na severnej záhradu, osadili sme tam pomerne veľké presklenia, radšej sme investovali do dobrých okien a neriešili sme exteriérové žalúzie.
    Na južnej strane je strešná terasa a v lete tam budú mať deti a už aj vnúčatá bazén, v zime (ak bude lepšia než táto) si tam zasa môžu stavať snehuliaka 😀

  2. mm19194 píše:

    A ja prave naopak milujem sa pozerat na pozemok smerom na sever, ktory je zaliaty slnkom bez toho aby mi slnko pieklo do okien…Vzhladom na coraz teplejsie leta a menej chladne zimy sa prave naopak orientacia smerom na sever stava vyhodou..VYCHOD+SEVER je ta najlepsia orientacia…a najhorsia JUH+ZAPAD..Okrem toho najcastejsie fuka prave od Zapadu…a ked v lete zapada slnko, ktore kolmo svieti do izieb to je konecna…

    • ferol píše:

      Presne tak, zapadne okna su v lete “za trest”. Za mna tiez je vychod hlavne pre detske izby ideal. Deti pridu zo skoly a maju normalne svetlo v izbac a nemusia to mat tienene zaluziami ako na zapade..

  3. Viliam Ugray píše:

    Dobrý deň potrebujem,radu . mám pozemok chcem postaviť rekreačný domček ako postupovať pri vybudovaní prístupovej cesty.Cca300m.obec mi nepomôže. Ale využívali by ju susedia. Nie sú nútený prispieť kvôli stavebnému povoleniu.Za radu vopred ďakujem.

  4. Veronika píše:

    Velmi dobry clanok. Treba to posudzovat komplexne + kazdy ma rad ine svetlo/teplo/tien.
    My sme kupili pozemok na carovnom mieste, potom som zistila ze je vlastne velmi vhodny na stavbu pasivneho domu ale pomalicky mi zacina v hlave blikat kontrolka, ci sa tam v lete neugrilujeme 😆 Takze budeme musiet poriadne premysliet projekt.

    • Fero Lehocký píše:

      No jedna vec su vnutorne priestory, ktorym sa daju okna tienit. A druha vec je prave terasa. Aj je netienena a na juh, tak je to riadne peklo niekedy..
      Treba fakt dobre premysliet moznosti, ktore pozemok ponuka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*