Energeticky pasívny dom » Koľko stojí rodinný dom?

Koľko stojí rodinný dom?

koľko stojí rodinný domPomerne často dostávame v ateliéri otázku “Koľko stojí rodinný dom?” A potom sa bavíme o cenách realizácii nízkoenergetických a pasívnych domov a súčasných domoch A0. Čo je reálne a čo už nie. Cena je vždy chúlostivá otázka. Je to podobné ako s autami. Predstavte si, že na parkovisku stoja dve zvonku rovnako vyzerajúce autá. Jedno v základnej výbave a druhé v „plnej paľbe“. Rozdiel v cene môže byť pri niektorých značkách aj viac ako dvojnásobný…


To isté platí aj pri rodinných domoch. Lenže od niečoho sa vždy treba pri návrhu rodinného domu odpichnúť. Každý návrh začína štúdiou a v úvode tejto fázy vlastne nevieme „skoro nič“, len Vaše orientačné požiadavky na dom.
Určite je Vám jasné, že to, koľko stojí rodinný dom najviac ovplyvňuje jeho veľkosť. Na základe rôznych zdrojov (konferencie, zborníky) a našich rozpočtov stavieb sa dá v úvode vychádzať zo zjednodušenia, ktoré na úplný začiatok stačí.

Ak len začínate zháňať informácie o nízkoenergetických a pasívnych a nulových rodinných domoch a možných cenách realizácie, pokojne si to zjednodušte nasledovne:

1m2 čistej úžitkovej plochy domu od 1900 s DPH 

(UPDATE jún 2021 a stále približne platí)

… a podrobnosti doladíte následne s architektom a realizačnou firmou.

Koľko stojí rodinný dom a čo je v cene zahrnuté?

Dom je uvažovaný na rovnom pozemku a v bežne projektovaných štandardoch. Rozdiely medzi murovanými a montovanými v takomto zjednodušenom počítaní zanedbávam.

V tejto cene je uvažované všetko v dome: komplet stavba, podlahy, omietky, obkladačky v kúpeľniach, sanita, technológia v dome… jednoducho všetko, čo potrebujete k nasťahovaniu sa okrem nábytku a kuchynskej linky. Pritom sa uvažuje s najčastejšie používanými materiálmi v interiéri (nie úplne najlacnejšími) … ale žiadne špičkové drevené podlahy a ani luxusné talianske obkladačky.

Vnútorná výbava domu môže týmito cenami pekne zamávať. Lacné laminátové podlahy verzus kvalitná drevená podlaha. Ak neuvažujeme ešte s cenou práce, tak rozdiel len pri materiály 100m2 na menšom dome robí zhruba 6000 EUR, takže len pri podlahe môže lietať cena hore, dole 60 EUR na m2 z ceny realizácie domu.  Podobne to platí o omietkach, obkladačkách, oknách, vzhľade fasády, vybavení kúpelní… (ceny podrobnejšie rozoberám v E-booku zdarma – na stiahnutie nižšie. )

Čo v cene nie je zahrnuté?

V cene nie sú zahrnuté exteriérové terasy a ich prestrešenia, prístrešok pre autá, oplotenie pozemku, chodníky na pozemku a pozor, ani prípojky na inžinierske siete.
Jednoducho ide naozaj len o ceny za samotný dom!

Čo cenu domu navyšuje?

  • Hlavne komplikovaný svahovitý pozemok a zlé základové podmienky.
  • Spomenuté nadštandardné materiály – napr. drevené parkety, drevohliníkové okná, inteligentná elektroinštalácia…
  • Prírodné ekologické materiály
  • a rôzne špecifické požiadavky…

Ale JA si rodinný dom určite postavím lacnejšie!

Veľa ľudí, ktorí prvý raz idú stavať dom, majú veľké oči. Netvrdím, že sa to nedá. Poznáte pravidlo 20/80? Ide o to, že napríklad na komoditných trhoch štatisticky zarába 20% ľudí a 80% prerába… Čísla hovoria v tomto prípade hlavne o silnej a slabšej psychike ľudí, čo sa snažia na komoditách zarobiť.

Podľa nás sa toto jednoduché pravidlo “štatistickej šikovnosti” dá preniesť na veľa iných činností. A pokojne aj na to, že koľko ľudí dokáže postaviť dom lacnejšie ako firma na kľúč, a ktorí ho naopak “vďaka svojej neskúsenosti” postavia drahšie. Dovolím si tvrdiť, že lacnejšie postaví dom maximálne 20% ľudí. Ostatní len klamú sami seba, že sa im to podarilo, lebo v skutočnosti často nezapočítavajú do ceny svoj čas potrebný venovaniu sa stavbe, benzín čo pri stavbe spália…a podobne… Alebo reálna kvalita hotového domu je zlá a vypomstí sa im to neskôr…

Nechceme Vás týmto odhovárať od svojpomoci. Len si ju dobre zvážte! Pri cene na kľúč si zmluvne vopred dohodnete cenu domu a chyby vznikajúce počas realizácie na svoje náklady musí opravovať realizátor. Pri svojpomoci chyby opravujete Vy…

Ani stavba na kľúč nemusí byť výhra. Veľa ľudí má so stavbou na kľúč zlé skúsenosti. Takže si treba vyberať skúsené spoľahlivé firmy, ktorých ja osobne tiež zatiaľ veľa nepoznám….

Koľko stojí rodinný dom pri svojpomocnej stavbe

Takže koľko je teoreticky možné ušetriť svojpomocou? Závisí od Vašej šikovnosti a kontaktov… osobne by som realisticky uvažoval na úrovni 10-20%.

To by potom znamenalo napríklad pri 15% cenu za m2 cca. 1600 EUR s DPH

Za svojpomoc v súčasnosti s kolegami z ateliéru pri rodinnom dome nepovažujeme to, že sa zoberie partia kamarátov alebo rodinných príslušníkov, oblečú si monterky a všetko spravia sami. Ide skôr o manažovanie stavby, zháňanie partií na čiastkové práce, vyhodnocovanie cenových ponúk, zháňanie stavebného materiálu lacnejšie a pod…

Niekde sa dočítate, že svojpomocou sa dá stavba zlacniť až o 40%. Pred týmto uvažovaním vystríham. Ak sa Vám to podarí, gratulujem, ale nepočítajte vopred s tým na hranu svojich finančných možností. Aby ste neostali s rozostavaným domom na dlhé obdobie…

Prečo? 40-50% je približne cena práce z celkového rozpočtu realizácie na kľúč. Ak zoženiete stavebný materiál za rovnakú cenu ako firma na kľúč, tak potom prácu musíte zohnať úplne zadarmo, alebo robiť úplne všetko sami…. A aktuálne v roku 2021 išli materiály “brutálne skokovo hore”, takže počítať s takto vysokými úsporami je dosť nereálne, lebo cena práce vo výsledku bude tvoriť ešte menej percent, ako spomínam.

Pre puntičkárov 🙂

Každý detailista by ma mal za takéto zjednodušenia vyššie napadnúť. Lebo predsa napríklad poschodový dom je na 1m2 považovaný za lacnejší ako prízemný…Samozrejme, že na to, koľko stojí rodinný dom má podlažnosť vplyv.

Alebo dom môže mať podstatne drahšie veľké presklenia. To je tiež pravda, ale uvažujme zase zjednodušene. Maximálne tretina ceny je časť domu závislá od tvaru, podlažnosti a iných rozdielov v komplikovanosti… Zvyšok sú veci, ktoré súvisia s plochou domu. Napríklad je jedno, či má dom 5 izieb na prízemí, alebo na dvoch poschodiach. Tie izby potrebujú aj tak rovnaký počet okien, dverí, parkiet, omietok, elektrických káblov, vypínačov, osvetlenia…

Okrem toho pribudne pri poschodovom dome schodisko, ktoré tiež niečo stojí… (Podrobnejšie toto rozoberám v E-knihe na stiahnutie nižšie.)

Takže to, koľko stojí rodinný dom podľa našich skúseností v ateliéri závisí do veľkej miery od jeho plochy a objemu. A výberom materiálov cenu buď dvíhate alebo znižujete.

A nezabudnite, že potrebujete peniaze aj na prípojky, plot, záhradu, nábytok…

Hlavne si preto jasne určite svoje požiadavky a reálne možnosti. Pár krát sa nám v ateliéri stalo, že šiel hotový projekt do šuplíka práve kvôli tomu, že nás klienti nepočúvali alebo nechceli počúvať? A dom stále “nafukovali”…

Viac podrobností a detailov o cenách

Toto je rozsiahla téma. Popísať všetko do jedného článku by bolo priveľa. Preto som tento článok pripravil len ako rýchly prehľad odpovedí na otázku: “Koľko stojí rodinný dom ?” podľa našich vlastných skúseností.

Niekomu to jednoducho postačí na zorientovanie. Ak sa ale chcete o tejto téme dozvedieť viac podrobností, pripravil som novinku. Dozviete sa v nej aj reálne ceny za položky spomínané v článku vyššie + ďalšie veľmi dôležité, ktoré som už do článku nedopĺňal.  Pod náhľadom na titulku nižšie získate zdarma E-knihu:  “Koľko stojí rodinný dom”.  Je písaná väčšími písmenami ako sa robia bežné knihy, takže sa dúfam bude dobre čítať aj na mobiloch 🙂 E-kniha  je súčasťou špeciálneho seriálu článkov, ktorý je mimo blogu, lebo musí ísť v logickej časovej postupnosti. A postupne ho dopisujem a posielame mailom iba prihláseným čitateľom. Ak vás to všetko zaujíma, stiahnite si E-knihy a v maili bude aj popísaná možnosť, ako sa prihlásiť do seriálu:


Ebook_kolko_stoji_rodinny_dom-3D

Chcem zdarma E-knihu:

Žiadne skryté poplatky. SPAM nerobím lebo ho sám neznášam. Pošlem vám mail, v ktorom popíšem, ako si stiahnete E-knihu. Ale potrebujem kvôli zákonom od vás súhlas. Stlačením tlačidla vyššie súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Povedali čitatelia:

Pred tým som hľadal na modrej streche a porade. U vás ma zaujali rozumné argumenty v článkoch na blogu, tak som si stiahol aj Ebooky. A veľmi mi pomohli. Postavil som si svojpomocne nízkoenergetický dom. Najviac mi pomohli články o rekuperácii. Ale vlastne z každého trošku. Veľmi pomáhajú pri stavbe domu, ako sa povie, ľudia sa tak môžu vyvarovať chybám.

profile-pic
Ján Jacina

Chcel by som si postaviť dom a Ebooky ma zaujali. Dosť ma to inšpirovalo. Zatiaľ ešte nestaviame, ale články mi veľmi pomohli, lebo som sa rozhodoval medzi murovaným domom alebo drevodomom. Nakoniec vyhral drevodom. Vaše články a Ebooky by som odporučil hlavne tím, ktorí chcú stavať alebo firmám.

profile-pic
Slavomír Artim

Knihy som si stiahol, lebo ma zaujali informácie od skúseného odborníka, podložené reálnymi skúsenosťami. A pomohli mi. Hlavne príspevky o tepelných mostoch, kúrení a vetraní. Všetko reálne skúsenosti, takže určite odporúčam.

profile-pic
Peter Keselák

Zaujímavé rady. Priateľský prístup. Páčia sa mi vaše články a knihy, veľmi mi pomohli pri stavbe nášho domu. Veľmi sa mi páčil výpočet zisku, alebo straty tepla cez okna podľa program PHPP , ale aj mnohé ďalšie. Ďalej ma hlavne zaujali články o pasívnych domoch. Jednoduché, múdre články, veľmi zaujímavé a praktické. Doporučil by som ďalej.

profile-pic
Štefan Frankovský

Zaujalo ma, že architekt píše svoje názory a skúsenosti z praxe. A pomáha mi to napríklad pri výbere muriva, dať si veci do súvislostí a očistiť od marketingového balastu. Najviac mi pomohli rady o tom, z čoho stavať, triezve pohľady na plusy a mínusy jednotlivých riešení a zaujímavo vysvetlené hľadiská, podľa ktorých postupovať pri optimalizácii. Odporúčam kvôli kvôli rovnováhe logickosti, podrobnosti, jednoduchosti a inšpiratívnosti.

profile-pic
Martin Kapko

Zisťujem informácie o rodinných domoch od známych, ich vlastné skúsenosti a postrehy. A na internete. V týchto Ebookoch a článkoch som našiel zaujímavé postrehy a informácie o nových technológiách stavby. Ešte som dom nestaval. Zatiaľ si iba zháňam informácie a robím prieskum do budúcnosti. A tu sú podľa mňa zaujímavé informácie, čo a ako použiť.

profile-pic
Oto Beňa

Zaujali ma články o výstavbe vášho domu. Je to ľahko napísané a s humorom. Ja ešte dom nestaviam, ale zaujíma ma to aj kvôli mojej profesii. Mne poradili príspevky o tom, ako ste vyberali okná na váš dom. Ebooky a články sú písané pútavo a zaujímavo. Sú v nich informácie, ktoré sa inde nepíšu.

profile-pic
Ing. Alexandra Pelikán

Čítam zahraničnú literatúru, internet, časopisy. Informácie mám aj od firiem a projektantov. Vaše Ebooky som si stiahol kvôli rozširovaniu vedomostí. Pomáhajú mi v rozvíjaní vedomostí a nových trendov v stavebníctve. Určite odporúčam prečítať, čím viac človek preštuduje, tým viac sa vyzná v problematike.

profile-pic
Peter Kováč www.drevodomylevice.sk

Využil som služby Vašej projekčnej firmy už pred tým. Vaše články sú zrozumiteľné aj laikovi. Páčili sa mi. Zatiaľ som nezačal stavať. Naposledy som sa presvedčil o výhodách vybudovania svetlovodov. Skvelé rady pri stavbe rodinného domu.

profile-pic
Juraj Liška

Zaujalo ma, že popisujete rôzne riešenia a píšte aj z vlastnej skúsenosti a i o vlastnom dome. Nemám tomu čo vytknúť. Sú presvedčivé, popisujúce rôzne riešenia. Zatiaľ ma najviac zaujal článok, kde ste písali o omietkach a ich vplyve na zdravé bývanie. Knihy a články odporúčam, lebo sú písané laickou rečou a poučne.

profile-pic
Andrej Hlava

Chcem zdarma E-knihu:

Žiadne skryté poplatky. SPAM nerobím lebo ho sám neznášam. Pošlem vám mail, v ktorom popíšem, ako si stiahnete E-knihu. Ale potrebujem kvôli zákonom od vás súhlas. Stlačením tlačidla vyššie súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Upozornenie:

V diskusii nižšie sa mi začali kopiť otázky na odporučenie spoľahlivých firiem na realizáciu domu. A ešte viac otázok na odporučenie sa mi kopí v mailoch. Ospravedlňujem sa, ale na tieto otázky nebudem odpovedať. Tieto nami overené firmy sú v poslednom období dosť vyťažené, a preto tipy nechávam len pre našich klientov, lebo potom máme zase my problémy pre našich klientov zohnať alternatívu. Ďakujem za pochopenie.

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.


Tags: ,
110 comments on “Koľko stojí rodinný dom?
  1. Stanley píše:

    Dom na kľúč ani zadarmo! Dom fušerom ani zadarmo.
    Všetko pod mojím vedením a mnou vybranými ľudmi, lebo čo poviem tak urobia.
    Vie ako sa stavajú domy na kľúč a pokiaľ to nedáte zanietenému staviteľovi, ktorých je extremne málo a sú vyťažení, očakávajte problémy.
    Takto sfušované výstavby, prerábky, domov a bytom som opravoval až strach.
    Pritom za rovnakú cenu som dokázal dať max. pridanú hodnotu.

    Ten kto nie je hlupák, má trochu staviteľské skúsenosti, znalosti a nechá si niektoré veci poradiť odborníkom, tak určite svojpomocne postaví lacnejšie.

    Firmy majú určite väčšie zľavy na materiál, ale ten vám aj tak nepredajú s ich zľavou, ale s cenou ako ich kúpite aj vy, resp. pri stavbe domu si dokážete vybaviť rovnakú cenu. Prípadne známosti (mám väčšie zľavy ako firma čo robí 10 násobný obrat).

    Pracovná sila, starých robotníkov treba poslať hneď domov (väčšinou to platí), ale kde násjť mladých a skúsených? ťažko poradiť. Ale stará škola, je stará, ked vám zadrú, že 5 cm EPS stačí na podlahu, že lepšie je dať hrubú tehlu, lebo dobre izoluje, alebo prípadne dať max. 8 cm EPS, a tepelné mosty im nič nehovoria, toho sú tony, oni sa obhajujú 20-30 ročnými skúsenosťami, ale ked niečo robí celý život, zle nie je to správne. to možno platilo pred 50 rokmi ked ceny plynu boli pár korún a dotácie a realita bola inde.

    Takto sa opláchol kamarát, nechcel ma počúvať, robil presne opaky ako som mu vravel, tam kde mal šetriť zbytočne míňal a tam kde mal priplatiť, šetril.
    Výsledok je R<5 a ja som za rovnakú cenu dosiahol 8<R<10.
    Proste dal na radu predavačov v stavebninách, robotníkov,… čo dodať

    • Fero Lehocký píše:

      Presne o tom pisem….tak ako sa oplachol Vas kamarat sa zvycajne oplachne tych mnou spominanych 80 percent ludi…ked pocuvaju kadekoho, len nie spravneho cloveka. Ked svojpomoc zoberie do ruk sikovny clovek a rozmysla pritom, samozrejme, ze postavi lacnejsie a pokojne aj kvalitnejsie. Problem je prave ten gro ludi pri svojpomoci pocuva kamaratov, otca, svokra…suseda, co to robi uz 40 rokov…
      Bezna chyba v kazdej oblasti zivota… ked je problem pytame sa kamaratov, rodiny… Pritom ak by som chcel trebars investovat na burze 100.000 EUR, tak sa predsa nebudem pytat svojej mamy, ako to mam urobit, ale niekoho, kto na tej burze realne zaraba (nie len obchoduje, ale aj zaraba..)
      Preto som za dom na kluc, alebo aspon v podstatnych castiach stavby a preto vyberam osobne priebenze firmy, ktore sa nebojim nasim zakaznikom potom odporucit. Vela ich teda fakt zatial nie je… to je pravda.
      Ak by som postupoval logikou, ze kazda firma co stavia na kluc je fuserska, tak analogicky som fuser aj ja a vsetci co maju nejake firmy a ponukaju sluzby, lebo ja vlastne tiez robim projekciu “na kluc” 🙂

      • Peter Kristin píše:

        @Fero Lehocký:
        Zaujimavy clanok, suhlasim vsak so Stanleym … s dobrymi robotnikmi a majstrami je to ako s yetim, vraj existuje, ale nikto ho este nevidel … Ked mam pri robotnikoch cely cas stat, pozerat im na prsty aby robili co maju a neurobili nieco zle, ziadny cas neusetrim, akurat pridem o nervy a este si aj majstri zapytaju ako za transplantaciu organov … tu by som sa chcel spytat, ako najst serioznych kvalitnych robotnikov alebo firmu? Mam odporucania od kadekoho na robotnikov aj firmy, ale vedia posudit kvalitu prace? Ziadny z tych domov zatial nespadol …
        Pan Lehocky, viete mi odporucit firmu za ktoru ste ochotny dat ruku do ohna? Dakujem 🙂

        • Ferdinand píše:

          @Peter Kristin: Problém je, že firma, ktorá stavia dom na kľúč nikdy nedokáže urobiť všetky výkony vlastnými ľudmi a vždy niektoré časti kontrahuje. Dom na kľúč sa potom predražuje. Váš dodávateľ si objedná výkony u subdodávateľa za 100 a prihodí si k tomu svoju “vatu” – veď predsa aj on si zaslúži odmenu, keďže strávil čas na kontraktácii subdodávateľa… To čo ste mohli mať za 100 vás potom stoji 110, 115, 120 atď.

          • Fero Lehocký píše:

            Ja by som toto nenazval problem, ale ako normalnu vec. Bud to urobi dodavatel na kluc, alebo investor sam. Dodavatela to stoji cas… investora tiez. Kazdy investor si musi otazku uz sam zodpovedat, ci je pre neho dolezitejsia uspora penazi alebo vlastneho casu a do akej miery. Ja tiez chodim davat menit olej do auta do servisu…a cena prace je mozno polovica cele sumy…vlastne ani neviem.. Rovnako si nechavam menit gumy na aute. A su ludia co si ich menia na ceste pred domom a povedia, ze v servise je to predrazene a este ich urcite obabru a spravia to zle…

            Na temu co je drahe a co nie je proste tazko diskutovat. Ja osobne sa napriklad snazim na veci pozerat tak, ci ich chcem alebo nechcem. Nasledne riesim, ci na ne mam alebo nemam… a ak nemam, je to hlavne moj problem, nie problem ceny danej veci.

            Bavime sa o rodinnom dome, co nie je vec nevyhnutna pre existenciu cloveka (byvat sa da podstatne lacnejsie v malom byte)… jednoducho ceny reguluje zatial trh. Je Porsche predrazene auto? Mna to netrapi..niekto povie, ze ano, niekto si ho kupi a niekto dokonca nie, lebo by si take lacne nekupil a necha si skonstruovat auto na mieru.. 🙂

            • Ferdinand píše:

              @Fero Lehocký: Áno, mám podobnú filozofiu pokiaľ ide o “drobné”. Ak výmena pneumatík stojí 30 Eur, tak neriešim.
              Avšak ak dom na kľúč stojí od 101 800,- EUR bez DPH a ja viem ušetriť 10, 20 či viac %, tak riešim. Najľahšie zarobené peniaze sú tie ušetrené.

              • Fero Lehocký píše:

                Ved vpohode, ja Vas nepresviedcam. Len hovorim, ze su ludia, ktorym to vyhovuje inak ako Vam … A pre tych su domy na kluc urcene. Nie su urcene pre ludi, ktori si ich vedia postavit lacnejsie svojpomocne. Pritom ti ludia urcite poculi od vela znamych, ze svojpomocne sa to da lacnejsie. Kazdy stavia, ako mu vyhovuje.

  2. Juraj píše:

    Dobrý deň,
    práve sa rozhodujem ako budem stavať dom v pasívnom štandarde v Rakúsku. Vedeli by ste mi zaslať par stavebnych firiem s ktorými máte dobrú skúsenosť a vedia čo robia?. Dakujem vopred.

  3. Bibiana píše:

    Pekne napisany clanok a aj ked nemam v tomto smere ziadne skusenosti, az na par teoretickych, ktore som si zdokonalila za posledny rok planovania noveho byvania, suhlasim s Vami.
    A naviazem na Vasu zmienku o kvalitnych dodavateloch domov na kluc. Pisete sice, ze ich viete odporucit Vasim klientom, ktorym ja (zatial) nie som, ale chcela by som si len potvrdit kvalitnych stavebnikov. My zvazujeme firmu Haas Fertigbau. Existuje a ste ochotny dat mi jenoznacnu odpoved? 🙂
    Dakujem a tesim sa na dalsie clanky!

    • Peter Totkovič píše:

      Dobrý deň,
      reagujem až dnes, bol som lyžkať. Každý sa rozhoduje sám, ale niekedy je dobre získať informácie od iných. K firme Haas Fertigbau. Dal som si spracovať ponuky na nízkoenergetický dom, cca 100 m2. Najlacnejšia ponuka okolo 90 000, Haas Fertigbau 165 000. Argumentovali, že používajú kvalitné materiály. Ďakujem pekne, cena takmer 2x vyššia ako konkurencia. To len aby ste zvážili, či ste si vybrali správne.

  4. Fero Lehocký píše:

    to Bibiana: s Haas Fertigbau nemam skusenost
    Odporucania Vam vsetkym popisem do mailov. Na blogu som sa rozhodol, ze nerobim nikomu reklamu a ani nikto si tu robit reklamu nemoze (A ak niekto ju prida, tak ju tvrdo cenzurujem) 🙂
    Kto chce, nech mi napise pokojne na mail, vzdy sa snazim zodpovedat.

  5. denisa píše:

    Dobry den,
    rada by som si dala poradiť aj nejaku skusenu a nie velmi predrazenu firmu.
    My musime stavat dom na kluc , pretoze nemame znamych a uz vobec sa priatel tomu nerozumie , žeby mohol robit nejaky dozor na stavbe :(, problem je však v tom, že dom chceme stavat na vychode a tu nemame ziadne dobre reakcie na firmy…bud to su fušeri, alebo poliaci – a tych tiez nezvazujeme… bojime sa aj trošku firmy z dalekeho zapadu, či si nenaučtuje napr. dopravu za extremne peniaze.
    Na nete sme našli napr. dom snov, ktori to vedia vraj aj za polovicu, ak im dopredu date dostatok financii… tosa nam zda tiez dost pritiahnute za vlasy…je to taka velka investicia a človek aj ma obavy. Dakujem pekne za odpoved a vaš čas… denisa

    • Ferdinand píše:

      @denisa: Vždy si VEĽMI dobre premyslite, či dáte niekomu peniaze dopredu. Ak áno, tak iba sumu, ktorú dokážete oľutovať v prípade, že vás obtiahnu (čo je na Slovensku stále bežný folklór). Nevidím najmenší dôvod na platbu vopred. Ponúknite realizátovori časté parciálne platby za hotové výkony. Ak neprijme, hľadajte iného. Nájdete. Riziko, že za vopred zaplatené peniaze nedostanete dohodnutú kvalitu, alebo dokonca nedostanete vôbec nič, je veľké…

    • Lukas píše:

      @denisa:

      Dom snov si dala postavit znama co viem slubovali 40000 ale bez zakladovej dosky ,bez dobravy ,zachody na stavenisku musela firme zaplatit za prenajom atd bolo toho vela ak chcete dam Vam kontakt na nu tusim ze naposledy bola bez pozemku dom snov nieco pod 80000 eur ,,,dost za tak malicky bungalovik….

  6. Ján Kandrík píše:

    Pán inžinier Lehotský,
    Vaša téma *cena RD* je aktuálna. Vyžaduje znalosti o cenotvorbe v stavebníctve. Moje skúsenosti sú nasledovné : požiadal som vypracovať podrobnú kalkuláciu rozpočtu na RD a zaslal som projekt mailom skúseným zhotoviteľom drevostavieb. Dvom českým a deviatim slovenským firmám. Výsledok bol žalostný. Iba dve firmy mi zaslali korektné položkovité rozpočty. Ostatní odpovedali iba približnou cenou. Zo všetkých cenových ponúk bola najlacnejšia česká firma. Dôvod je jasný. V ČR je konkurencia a cena drevostavby sa už často rovná cene murovanej stavby. V ČR postaví firma ročne minimálne 15 drevostavieb s mierou zisku do 15 percent. V SR postaví kvalitná skúsená firma ročne maximálne 6 až 10 drevostavieb a chce na nich zisk minimálne 20 percent . Preto sú ceny drevostavieb u nás predražené a ich kvalita mizerná. Zhotoviteľ zamestná lacných subdodávateľov a klame , že stavia RD sám na kľúč. Taká je prax. Súvisí s morálkou aj s našou legislatívou. Klient je vždy oklamaný. Len niektorí to zistia až po piatich rokoch na vadách. Potom nevedia ako ich reklamovať a ako uspieť.
    Na cenu RD má podstatný vplyv návrh projektu. Mladí architekti nevedia spracovať rozpočet. Nikto ich to na škole poriadne neučil. Starí architekti to robiť nechcú. Projektant nemá osobný záujem , aby Vám vypracoval projekt s optimálnym ekonomickým riešením, lebo projektant si svoju cenu za projekt počíta z ceny realizačnej – predpokladanej. Ak potom rozpočtár vypracuje objektívny výkaz výmer a zozpočet, tak je často cena RD zbytočne vysoká.

    Moje poznatky sú nasledovné : priemerná cena za 1 m3 obostavaného priestoru by nemala prekročiť pri RD sumu 190 eur bez DPH so všetkými nákladmi na všetky stavebné profesie a inštalácie/ vodovod, UK,kanál, elektro / pri kvalitnom materiálovom štandarde s nízkoenergetickými parametrami RD. Teda taká by mala byť cena na kľúč s kolaudácoiu.

    Ďakujem Vám Ing. Lehocký , že ste iný ako iní projektanti, ktorí zadarmo radiť nechcú. prajem Vám dobré nápady v novom roku a dobrých klientov.

    S pozdravom
    J. Kandrík

    • Fero Lehocký píše:

      @Ján Kandrík:
      Dobry den, pan Kandrik. Podla vasich skusenosti by som teda mal uvazovat nasledovne, ak chapeme obaja rovnako pojem obostavany priestor:
      1m3 obostavaneho priestoru je 190 EUR bez DPH. Ak je dom prizemny kvader s plochou strechou a ma svetlu vnutornu vysku 2,6m, treba uvazovat na hrubku strechy povedzme minimalne 0,6m a na vrstvy zakladov povedzme 0,5m (ked nezohladnujem presne zakladove pasy). Celkova konstrukca vyska je 3,7m. 3,7×190=703 EUR za 1m2 hrubej plochy (vratane piecok a obvodovych stien). Bezne sa da uvazovat, ze cca. 20 percent z hrubej plochy tvoria priecky a obvodove steny. Cize cista plocha vychadza na 722×1,2=844 EUR bez DPH. Co je 1012 EUR s DPH.

      Este otazka. Je v tej vasej cene zahrunute riadene vetranie s rekuperaciou tepla? Lebo ja s tym v cenach vyssie uvazujem.
      Ak s nim neuvazujete, tak ak by mal dom povedzme 100m2 a riadene vetranie uvazujme za 5000 EUR, tak sa cena navysuje este o 50 EUR na m2.

    • Fero Lehocký píše:

      @Ján Kandrík: Este sa skusim trochu odosobnit a “bezohladne” zateoretizovat. Pisete, ze ste zaslal 11 ziadosti o cenovu ponuku. Predpokladajme, ze podobne pri drevostavbach postupuje vela ludi a nech poslu priemerne len 8 ziadosti. Realne stavat moze len jedna firma z oslovenych… 7 rozpoctov sa robilo “zbytocne”. Spracovat naozaj slusny polozkovity rozpocet podla podkladov vratane vsetkych profesii zaberie podla mna minimalne 3 dni. (cena, ktoru si bezne rozpoctari uctuju je na urovni 300-400 EUR za rodinny dom). Takze v pripade, ze firma ma vlastneho cenara, moze ist o 3×7=21 pracovnych dni – mesiac prace blbo povedane zbytocne…. Ak by bol cenar externy a firma ma s nim dohodnute trvalo lepsie ceny trebars za 200 EUR za RD… tak ide o sumu 1400 EUR. Podla mna toto je asi hlavny dovod, preco firmy zvycajne postupuju na zaciatok orientacnym nacenenim a az ked vidia realnejsi zaujem a moznost uspiet trebars v uzsom vyberovom konani pojdu aj do podrobneho nacenenia… A pokojne by som veril tomu, ze firmy, ktore su znamejsie a viditelnejsie na internete mozu mat podstatne viac dopytov v pomere ku ziskanym zakazkach – cize pre nich horsie..
      Moja skusenost je napriklad, ze ked davam robit len ponuku na okna na nase projekty, velakrat sa oknari ani neunuvaju vobec zareagovat na ziadosti len mailom, ak ich pred tym neotravujem telefonicky a “nezacitia” vyssiu realnost zakazky.

      • Ferdinand píše:

        @Fero Lehocký: Toto je veľmi dobré vysvetlenie. Myslím, že nebude ďaleko od skutočnosti. Tiež som žiadal o cenové ponuky a odpovedalo mi iba cca 20% oslovených. Nechápal som prečo. Veď ich cieľom je predsa hľadať tých, ktorí idú stavať = urobia na nich zisk. A keď sa na nich potencialny zákazník obráti, tak na neho kašlú. Pripisoval som to tomu, že tí čo neodpovedali majú roboty vyše hlavy…

        • Fero Lehocký píše:

          @Ferdinand: Casto ludia urobia chybu aj v tom, ze poslu hromadny mail so ziadostou o ponuku. Ak tam niekto z firmi uvidi 10-15 mailov. Pre takyto velky pocet ziadosti sa predpoklada zvycajne, ze dopytovatel “ide po cene”. Podla mna vtedy firmy, ktore su si vedome, ze nepatria k najlacnejsim na trhu proste ani nereaguju…
          A toto mam od par firiem aj potvrdene.

      • Roman píše:

        Pan Lehocký ak dovolite vyjadrim sa ako firma, ktora spada medzi tie, ktore zakaznici pri CP kritizuju. Patrim medzi tych, ktory na ziadost o CP zaslane cisto mailom nereaguju. Roky podnikania mi potvrdili, ze ziadosti zaslane iba mailom su cisto zamerane len na najdenie najlacnejsej ceny. Ja sice chapem zakaznikov, ze chcu co najlacnejsie postavit dom, ale nechapem preco veria tomu, ze dostanu to iste od tej najlacnejsej firmy ako od firmy ktora si pyta viac.Samozrejme netvrdim, ze sa to stat nemoze.
        Co ma zaraza este viac je, ze zakaznik posle na nacenenie iba projekt bez vykaz/vymer (ktory si od projektanta nekupi, lebo su to pre neho zbytocne vyhodene peniaze ) a vyzaduje presny polozkovity rozpocet. Netusi kolko casu musi firma venovat tomu, aby urobila presny polozkovity rozpocet, firma mu vlastne urobi vykaz/vymer zadarmo. A najsmutnejsie na to je to, ze ked najde firmu, ktora mu posle takyto polozkovity rozpocet vytvoreny cisto z projektu, tak zakaznik ho obratom posle inym firmam na nacenenie.
        Sam dostavam totiz CP urobene inymi firmami aj s ich cenami s prislubom, ze ak tu cenu “podleziem”, tak zakazka je moja. Netvrdim, ze sa takto chovaju vsetci zakaznici, ale vacsina bohuzial ano, aj ked budu tvrdit ze nie 🙂

        • Fero Lehocky píše:

          Dakujem za pridpevok. No a ako vidite, reagujete na diskusiu z pred 7 rokov a popisujete presne to iste aj dnes. Cize sme sa extra za tych 7 rokov velmi v tomto neposunuli a ludia budu nadalej oslovovat firmy mailami a zbierat plno ponuk, v ktorych sa nakoniec zamotaju… A budu sa cudovat, preco nik neodlisal.

  7. Ján Kandrík píše:

    Pán Ing. Lehocký,

    Váš orientačný prepočet nákladov RD zodpovedá mojej filozofii cenotvorby podľa obostavaného priestoru. Vetranie a rekuperácia už je nadštandard. Tak to treba prirátať, ak sa realizuje. Celková cena bez DPH je fakt reálna. Len si treba uvedomiť, že stavebné firmy si k nej drzo počítajú svoj zisk neprimerane až cca 20 percent k cene bez DPH. Preto sa domy predražujú.

    B/ Neverte, že rozpočet RD stojí viac ako 150 eur. Kto má na to program v počítači, ten to má do dvoch dní hotové. Len to machri zveličujú a pýtajú veľa, lebo rozpočtárov je málo.

    C/ Osobne som rokoval so zástupcami firiem, ktorým som potom poslal projekt na vypracovanie rozpočtu na základe ich vyjadrenia, že rozpočet vypracujú. Lenže slová už nenaplnili skutkami všetci. Aj takto sa dá dopredu zistiť serioznosť zhotoviteľa. Na Slovensku je tak falošná morálka, že namiesto snahy k rastu kvality, rastie túžba po peniazoch. Aj na úkor oklamaného zákazníka alebo stavebníka. Skúste si urobiť anketu spokojnosti majiteľov ukončených RD, ktorí ho dali stavať na kľúč. Z desiatich bude spokojných možno 2 až 3 majitelia. Viac určite nie.

    Kandrík, Košice

    • Fero Lehocký píše:

      @Ján Kandrík:
      Rozpocet 150-200 EUR je zvycajne za samotnu stavebnu cas. Ja som uvazoval aj vsetko ostatne – voda, kanal, elektrika, kurenie, rekuperacia…. Na celku sme sa nikdy nedostali pod 300 EUR este. Ci tomu verim alebo nie 🙂

  8. Tomas píše:

    Vazeni … !

    Ja vlastnu skusenost nema ale robil som si prieskum medzi mojimi znamymi(asi 15),ktori stavali.

    Ked to zhrniem…
    A.)cista svojpomoc nebola,bolo to svojpomoc+mali subdodavatelia(+vlastne zhananie materialu)
    600 – 800 euro/m2
    Velke minus bolo strasne vela casu na to treba, zhananie dodavatelov a material dohadovanie cien, studovanie problematiky. Kvalita a tiez standart bola rozdielna.

    B.) na kluc (vacia cast prac)
    900 – 1200 euro/m2
    Zial malokto bol s hlavnym dodavatelom spokojny, dost problemov
    a mnohe veci si musel nakoniec opravit investor na svoje naklady (zaruka nezaruka).

    Moj zaver je taky. Takze kto na to ma chut a cas a znalosti asi formou A.) ostatni asi musia ist cez B.) ale tu je firmu vybrat tiez umenie.

    Tomas

  9. Ferdinand píše:

    “Pri cene na kľúč si zmluvne vopred dohodnete cenu domu a chyby na svoje náklady opravuje realizátor.”

    1, V čase vyskytnutia sa/spozorovania chyby musí realizátor ešte existovať
    2, Ak platí (1), tak realizátor musí uznať, že chybu spravil on
    3, Ak platí (2) realizátor musí mať ochotu chybu odstrániť
    4, Ak platí (3) realizátor musí mať prostriedky, aby na svoje náklady chybu opravil… atď.
    Pravidlo 80:20 (mimochodom volá sa to Pareto princíp) platí aj tu. V 20tich prípadoch zo sto opraví chybu dodávateľ. V 80tich prípadoch to opravuje vlastník/investor…

    • Fero Lehocký píše:

      @Ferdinand:
      Uznavam, toto je pravda. Skor som myslel prave na chyby, ktore sa robia priamo na stavbe a su hned viditelne (Nie tie, na ktore sa pride po piatich rokoch..) Aj ked to znie divne, stavaju sa take veci, ze sa vymuruje okno inde..alebo sa zabudne vlozit trebars polystyren do debnenia a treba beton rozsekat a betonovat znova.. teda nanovo objednavat novy material. V tom case je pravdepodobne, ze tam este realizacna firma je.

  10. Peter píše:

    Vyborny clanok, ceny v clanku skutocne zodpovedaju skutocnosti.(+-autobus)
    Ja som sa rozhodol pre vystavbu na kluc.
    Lepsie povedane vystavbu som rozvrhol na 2 etapy- hruba stavba a dokoncenie.
    Moji znami ktori stavali svojpomocne stratili niekolko rokov zivota na stavbe-
    z roboty rovno na stavbu – ku koncu to uz nenavideli, preto som sa rozhodol pre firmu.
    A som relativne spokojny. Je to bez stresov. Financne je to sice trochu narocnejsie, ale ked si prepocitam moj cas a nervy tak vobec nie. Osobne to dporucam to nechat cele na firmu a kontrolovat ju. Jednoznacne sa netreba klamat ze postavite dom za par korun, to radsej ani nezacat, lebo sa zivot zmeni na nocnu moru (ako mojim znamym).

  11. Lukas píše:

    Ja mam znameho daval firme projekt a ta mu urcila na jeho dom 130 000 eur o stavbe toho vela nevedel tak ho robotnici odrbavali o prachy a stale menil partie az sa dohodol na ukol …Mal to spravit davnejsie ale aj tak tam nieco dorbali a sa vyhovarali na tych ostatnych pred nimi .Teraz odhaduje ze ho vyjde bungalow 128 m2 na 125 000 eur uz ide davat podlahy a linku ma objednanu a zaplatenu ale ked som sa s nim bavil tak nemam zapocitane cestovne naklady neplatene volno atd Cestovne naklady su drahe pracuje v uk casto lietal domou a stavba sa predrazovala … V skratke ked zarobis investuj kto zaraba 400 ecka mesacne neuvazuje nad stavbou domu …

    • U2 píše:

      Investovať treba do stavebného dozoru, to je pár e-čok navyše, a zaplatiť za prácu a materiál až keď to stavebný dozor skontroluje. Poučený kutil nemôže vedieť všetko a robotníci sú majstri v odrbávaní.

  12. Michal lichvar píše:

    Dobry den pan Lehocky.

    Na vasej stranke som narazil na clanok o stenach z nabijanej hliny. Chcem sa spytat, o kolko by sa podla Vas znizila cena stavby v pripade pouzitia tohto materialu?

    Ilovitu zeminu ponukaju niektory za odvoz, odhadom na dom 10×10 som vypocital 50kubikov (pol metrove steny by uz nepotrebovali dodatocnu izolaciu?)

    Bola by takato konstrukcia schopna uniest strechu, napr. jednoduchu sikmu, s izolaciou v strope a nie v streche (stary sposob vystavby)

    Dalo by sa usetrit aj na praci tym, ze sa pouziju jednoduchejsie stavebne postupy? Tz napr sa nebude izolovat strecha, lebo netreba obyvatelne podkrovie.

    Dakujem vopred za odpoved

    • fero lehocký píše:

      @Michal lichvar: No obavam sa, ze sa cena neznizi a naopak skor zvysi. Ak neberiem do uvahy tvrdu svojpomoc a nebudete si zapocitavat svoj cas. Mal som jeden projekt, kde to investor chcel, a ked sme nahanali ludi, co by to zrealizovali so skusenostami s touto technologiou, tak nas sami odhovorili od toho, ze to je neunosne pracne a drahe. Mozno sa im ho toho nechcelo.. Ale skuste sa pohrabat na diskusii na webe obnova.sk. Stena 50cm hrubu z hliny podla platnych tepelnotechnickych noriem urcite nebude vyhovovat a musela by sa zateplovat. Staticky to problem nebude, ved take domy stare stoja a strechu urcite unesie. Aj ked strechu netreba izolovat, treba izolovat strop pod nou..
      Je to proste tak, bezny standard vystavby, ktory je najrozsirenejsi je tu z jednoducheho dovodu…cena, cas, jednoduchost..

      • Michal Lichvar píše:

        @fero lehocký: Ratal som s ciastnocnou, nie “tvrdou” svojpomocou … aj ked ono to asi nakoniec vyjde narovnako.

        V podstate som sa ale chcel dopracovat k otazke, ktora kombinacia materialov by dokazala znizit cenu domu a zaroven zachovat/zvysit kvalitu. A ci by to prave nebola nabijana hlina, kedze hlina je dostupna a lacna. Nenapadlo ma, ze nabijanie je tak casovo narocne, ze to stavbu v konecnom dosledku predrazi.

        Inak, ked ste hladali pre klienta ludi, nasli ste tychto? http://www.aktims.szm.com/
        Tvrdia, ze hlinene domy stavaju pomocou debnenia (co nutne nemusi byt nabijana hlina) a usetri sa tym 10-25% nakladov.
        Navyse rozvody zapracuju priamo pri stavbe muru, cim odpada dalsia dodatocna praca.

        Mimochodom, slamennym balikom ako vonkajsej izolacii verite? Ako je na tom s horlavostou (na obnove.sk pisali, ze Nemci testovali a vydrzali, ale naozaj?) a dalsia vec … nenastahuju sa do takeho domu okrem mna aj mysi?

        • fero lehocky píše:

          @Michal Lichvar: ano, skusal dom aj ten web na nabijanu hlinu. Len nik vtedy nereagoval. Slame nemam dovod neverit aj co sa tyka horlavosti aj mysi. Kludne by som si z nej dom spravil. Ale lacnejsie to zas nebude. Tam je vela faktorov, co vplyva na cenu. Slama je len jedna polozka domu a dost pracna. Okrem toho treba zabezpecit dobre baliky a nie kazdy rok je to mozne.

    • Roman píše:

      @Michal lichvar: S tímy 50cm nebláznite, izolácia v postate žiadna a akumulácia až prehnane veľká. Radšej tenšia stena, treba dodržať min. hrúbku z hľadiska statiky + izolácia (ak chcete ekologický dom tak napríklad slamená s hlinenými omietkami).

      • Michal Lichvar píše:

        @Roman: nejde mi ani tak o ekologicky dom, ako o ekonomicky … nejak som si myslel, ze sa to moze spolu snubit.

        co sa tyka izolacie, “pocul som” 🙂 ze od 55cm hrubej tehly zateplovat netreba. Ale to je asi blbost.

        Ale zaujimave by bolo pouzit vonkajsiu omietku s mikrogulickami, napr.: http://www.termoizolacny-nater.sk/

        • fero lehocky píše:

          @Michal Lichvar: Ja tymto vyrobcom naterovych izolacii neverim. Ked si precitate ich technicku list, nenajdete ziadny zmysluplny parameter, kolko to izoluje. Udaj, ze uspora energie min 10% je cisto marketingova finta. Voci comu 10%? Su tehlu, ktore nemusite zateplovat, ale su to specialne vyrobky, nie nabijana nepalena hlina. Hoci vyrobcovia tvrdia, ze tehla je tehla, ja som zasadne proti tejto ich “otrepanej” fraze. Pod pojmom tehla sa predava tolko vyrobkov, ze to z hlavy ani nespocitate a kazdy ma rozdielne parametre.

  13. marecky píše:

    dobry den chcel by som vas poprosit ak poznate nejake dobre/overene firmy na vychodnom slovensku ci by ste mi mohli poslat ich zoznam na mail. vopred dakujem
    zaujimam sa svojpomocnu vystavbu z casti… urcite by som si chcel dat postavit hrubu stavbu firmou a dokoncit stavbu svojpomocne

  14. Marek píše:

    Dobrý, tiež zvažujeme dom na kľúč a máme z tých firiem veľkú hlavu. Môžte nám dať typy na firmy, ktoré stoja za to, robotu si spravia kvalitne a nie si predražený.Vobec sa nevyznáme stavbe domov.Odporúčate investovať do stavebného dozoru?Viete mi aj niekoho odporučit? Ďakujem velmi pekne.

    • Ferko píše:

      Marek. Odporučam velmi zvážiť stavbu na klúč.. Vela firiem nalaka ale potom skutek utek. Pozor na skryté poplatky, čo máte v cene a čo nie a dalšie naklady, ktore mozeu byt s tym spojene. Ak sa nevyznate v stavbe odporucam konzultovat vsetko s odborníkom ako aj výber pozemku na stavbu diela. Taktiez vsetko si kontrolovat.

  15. Ferdinand píše:

    Marek, ak sa nevyznáte v stavbe domu, tak prvé do čoho investujte je skúsený stavebný dozor (predpokladám, že architekta a projekt už máte). Stavebné firmy vás ošuškajú na všetkom a stavebný dozor je vaša jediná šanca. Dajte však pozor, aby sa stavebný dozor rýchlo s dodávateľom “neskamarátil”, lebo taký stavebný dozor už nepotrebujete. Ozaj a nezabudnite všetko fotiť (čím viac fotiek tým lepšie) – v budúcnosti budete chcieť napr. niečo vyvŕtať a kto si už bude pamätať, kadiaľ sa presne ťahali káble v stene… Stavebnú firmu a dozor vám (možno) niekto odporučí, ak napíšete, kde chcete stavať. Ale dobrá referencia z minulosti nemusí byť zárukou dobre vykonanej práce. Držím palce.

  16. Martin píše:

    Ma zmysel stavebny dozor pri montovanom dome ?

  17. jozef píše:

    zdravim viete poradit stavebne firmy na stavbu rodinneho domu prievidza a okolie.mail : joe-f@azet.sk alebo resp firmy ktorym sa treba vyhnut??

  18. Anna píše:

    Zdravím, viete mi odporúčiť stavebnú firmu na stavbu murovaného domu v okolí Košíc?

  19. Csaba píše:

    Dobry den,

    Viete poradit aspon 3 spolahlive firmy na stavbu drevodomov v okolí Nitry?

    Dakujem pekne.

    • Ivan Waldner píše:

      Dobrý deň,
      uvažujem nad stavbou drevodomu. Realizoval ste stavbu s niektorou z odporúčaných firiem? A ak áno,ste spokojný?. Mohol by ste mi preposlať tie tri spoločnosti ktoré vám boli doporučené? Prípadne poradiť niektoré iné? Ďakujem.

  20. Fero Lehocký píše:

    @Csaba: mate to v maili

  21. Peter Kindl píše:

    Dobrý deň,

    tiež by som Vás chcel požiadať o kontakty na stavebné firmy. Stále je to problém mať v tom prehľad.

    S pozdravom a ďakujem pekne

    Peťo Kindl

  22. Ivan píše:

    50 cm steny z nepalenej tehly bez izolacie??? To ste este asi nikdy v takej starej chalupe neboli. Mame chalupu po babke – vynikajuce ako letne sidlo. Vsade je totalny hic a tam vnutri je prijemne. V zime tam babka kurila v jednej miestnosti šporheltom alebo gamatkami. Spotrebovala plynu ako x nizkoenergetickych domov a stale tam bola kosa. Teraz v medziobdobi, ked je vonku 15 stupnov, vnutri je tak 5. V chalupe uz nikto nebyva a nekuri sa tam. Je to mimoriadne kvalitna spajza. Stale kosa jak v ruskom filme. Nepalena tehla je pre tvrdu predvojnovu generaciu, nie pre nas zvyknutých na 25 stupnov v panelaku. A keby sa to zateplilo zvonku, zase tam kurite mesiac, az sa to zohreje a este v lete by to potom bolo teple…

  23. monika píše:

    @fero lehocký
    Neposlali by ste mi , prosím, na mail nejaké tipy na spolahlivé firmy na stavbu drevodomov, ak budete mať čas? Vždy sme chceli stavať svojpomocne murovaný dom, ale nemáme na to čas ani známych…Potom sme prešli k téme pre mňa skvelých zrubových domov, ale vyzerá to tak , že kvalitné sú dosť drahé.. . Tak sa budeme musieť skamarátiť s montovanými drevostavbami, ktoré sú mi dosť nesympatické, vzdy som chcela bývať v čo najekologickejšom dome…. Ale vidím, že je v sučasnosti už strasne veľa firiem, aj nových, niektoré majú bud podozrivo nízke ceny, alebo sú na trhu krátko, alebo ked ide už o renomované firmy, pri nich si treba aj priplatiť. Ďakujem.

  24. monika píše:

    @Fero Lehocký:
    Neposlali by ste mi , prosím, na mail nejaké tipy na spolahlivé firmy na stavbu drevodomov, ak budete mať čas? Vždy sme chceli stavať svojpomocne murovaný dom, ale nemáme na to čas ani známych…Potom sme prešli k téme pre mňa skvelých zrubových domov, ale vyzerá to tak , že kvalitné sú dosť drahé.. . Tak sa budeme musieť skamarátiť s montovanými drevostavbami, ktoré sú mi dosť nesympatické, vzdy som chcela bývať v čo najekologickejšom dome…. Ale vidím, že je v sučasnosti už strasne veľa firiem, aj nových, niektoré majú bud podozrivo nízke ceny, alebo sú na trhu krátko, alebo ked ide už o renomované firmy, pri nich si treba aj priplatiť. Ďakujem

  25. Parker píše:

    Dobrý den Pan Lehocký

    Chystáme sa stavat dom a zhruba polroka si pozeram projekty, firmy a veci okolo toho.
    Popravde, mam v tom stale hokej, nemam ani kamarata, ktory je v tejto profesii odbornik, preto by som sa chcel obratit na Vás, ci by ste mi vedeli odporucit spolahlive firmy, ktore vedia spravit kvalitnu robotu a rucia za nu ?

    dakujem

  26. Maja píše:

    Dobrý deň,
    uvažujeme nad stavbou montovaného domu, mali by sme zopár otázok, môžete sa nám ozvať na email?
    Ďakujem

  27. gabriel píše:

    @Fero Lehocký:
    Dobry den,

    Viete poradit aspon 3 spolahlive firmy na stavbu drevodomov v okolí Nitry?

    Dakujem pekne.

  28. Stefan píše:

    V Pezinku ideme stavat rod.dom- bungalov, projekt na mieru uz mame, hladam spolahlivu stavebnu firmu najskor na hrubu stavbu, ak bude OK potom aj na dokoncenie na kluc.
    Mozete mi prosim poslat kontakt na spolahlive stavebne firmy a pripadne aj na stavebny dozor?
    dakujem.

  29. Marek píše:

    Dobry den,

    vynikajuci a uzitocny clanok, dakujem!

    Chcel by som sa opytat, ci Vas odhad ceny by bolo mozne strukturovat na jednotlive fazy, napr.: hruba stavba + holodom + dokoncenie?

    Dakujem!

  30. Maťa píše:

    Dobrý deň pán Lehocký môzte mi do mailu niečo málo povedať o firme ECO DOM SNOV, montované domy? Poprípade odporučiť iné kvalitne firmy? Vďaka

  31. Jarmila Š. píše:

    Dobrý deň, pán Lehocký, veľmi sa mi páči Váš článok, aby si človek vedel približne predstaviť cenové relácie domov. My máme postavený menší drevodom v stave zhruba holodom. Plánujeme ešte dostavať terasu asi 15 m2 s betónovým podkladom (+ dlaždice) a takisto patio k vchodu do domu 4 m2 s dvomi schodmi. Na otázku, koľko približne stojí terasa ( betónová, drevená, dlažba a pod.), neviem nájsť odpoveď. Vedeli by ste dať hrubý odhad? Ďakujem veľmi pekne.

  32. Slavka píše:

    Dobry den pan Lehocky,
    rada by som vedela co si myslite o tychto katalogovych domoch vo vseobecnosti https://www.djsarchitecture.sk/projekty-domov

    nakolko su nizkoenergeticke a pasivne.
    Dakujem.
    Slavka

  33. Fero Lehocký píše:

    @Slavka: Z webu sa to posudit neda, pretoze je to o kompletnom navrhu konstrukcii, tepelnych izolacii, okien, tvaru domu, orientacie na pozemok a pouzitych technologii… Podla obrazkov len mozem povedat, ze tie domy mozu byt nizkoenergeticke a niektore aj pasivne (teoreticky aj vsetky pasivne, ale za ceny vysokych vstupnych nakladov pri komplikovanejsich tvaroch domov.

  34. Marian píše:

    No to je fakt, ale čo ludia čo sa do stavariny nerozumeju. Chceli by sme ist z bytu do domu, ale stavať dom svojpomocne si netrufnem. A tu na internete je tolko allodbornikov že mi je z toho zle. Netušim ako sa k danemu cielu doatanem, ale zatial zbieram informacie…

    • Fero Lehocky píše:

      No to mate pravdu, ze pre laikov je tazke sa na trhu zorientovat.
      Treba ako pisete porobit si prehlad a hlavne odporucam zbierat referencie, ci uz na projektantov a aj realizacne firmy. Su velke rozdiely v kvalite a aj cenotvorbe firiem..

      • Aga píše:

        Dobrý deň – môžete mi dať do mailu odporúčanie na stavebnú firmu (aj živnostníka), ktorá realizovala niektorý z vašich projektov v okrese Lučenec, prípadne Rimavská Sobota? Ide mi hlavne o kvalitnú prácu …ďakujem

  35. Suzan99 píše:

    @Slavka ka nizkoenergeticke domy, odporucam pozriet sa na web http://www.murovany-dom.sk, realizovali nam stavbu domceku aj s altankom a vonkajsim pristreskom na auto + murovany plot a mozem povedat, ze neviem ci sme mali stastie alebo su taki dobri, no vsetko slo ako po masle, hodnotim ich na jednotku, navyse v dome byvame tretim rokom a mozem povedat, ze je naozaj nizkoenergeticky, kedze sme do neho prisli z klasickeho domceka :))

    • Eduard00 píše:

      Ich sledujem na facebook a instagrame, davaju pomerne dost realizacii, cize asi su vybookovany a teda podla prezentacie maju prace dost. Mozno by sa s nimi dalo dohodnut aj na osobnej obhliadke niektoreho z rozostavanych domov, vacsina profi firiem toto povoluje.

    • Simona87 píše:

      Suzan vedela by ste nam poslat foto domceku a aj info ako to cele prebiehalo? Paci sa nam velmi od nich projekt Veronika a zvazujeme, ze oslovime priamo ich. Moje email je **************, dakujem 🙂

      • Cechovapetra píše:

        Mohla by som foto poprosit aj ja? Mame od nich vyhliadnuty domcek “DADA”, ktory ziskal aj cenu v 2017 ako najlepsi bungalov roku, stavat chceme v roku 2022, firmu si chceme vsak zarezervovat uz teraz, takze by som rada videla ich pracu aj takto z druhej ruky. Velmi pekne dakujem.

  36. mateja píše:

    Firma s dlhoročnými skúsenosťami vo výrobe a montáži trvanlivých, železobetónových žúmp. Ponúkame kvalitné betónové nádrže za prijateľné ceny, profesionálnu prepravu a montáž po celej krajine. Náš sortiment zahŕňa: obdĺžnikové, jednokomorové kombinované, dvojkomorové a viackomorové nádrže s hrúbkou betónu do 10 centimetrov. Pre každú betónovú žumpu ponúkame možnosť dokúpenia príjazdovej rampy s nosnoťou 15-30 ton, liatinové otvory, prielezy a šachty. Neváhajte nás kontaktovať a požiadať o informácie.
    http://betonovezumpy-kamal.sk/

  37. Bohuslav píše:

    Ak by stavebné firmy mali vlastných zamestnancov tak by som to bral ale väčšina si objedna živnostníkov takže ich pridaná hodnota je telefonát….ak nemáte niekoho kto vám poradí tak vám zostáva veriť stavebnej firme a zaplatiť zbytočné occa 300€ naviac na m2 a modliť sa aby to bolo OK!

  38. Marián píše:

    Zdravím v celku zaujímavé informácie pred začatím stavby, pracujem.na stavbách skoro 10rokov, (Slovensko, Anglicko,Nórsko), ked porovnám kvalitu pracovnikov a celkovej práce tak sme na tom najlepšie.
    Budúci rok plánujem začať staviať svoj dom, 3,5izbovy bungalov, chcem spravit len hrubu stavbu,strechu,okna, teoreticky, vacsinu si viem spraviť sám s nejakými pomocníkmi. Ale tiez si netrufam pustiť sa do krovu ked to chcem mať spravene na 99%, ale ked dam spravit niečo niekomu tak to bude stat viac penazi a myslim ze za mensiu kvalitu.Čo je lepsia varianta ?
    Myslite si ze je realne spravit hrubú stavbu do 40tisic vratane strechy a okien? Čas je nepodstatný lebo budem doma viac ako pol roka , nestratim prijem, a mozem sa venovať realizaci domu.

    • ferol píše:

      Na toto ja odpovedat naozaj neviem, ci sa to da alebo nie. Pri svojmopmoci tie ceny lietaju hore dole podla sikovnosti tych, co to robia.

  39. Júlia píše:

    Dobrý deň, mohli by ste mi prosím do mailu napísať odporúčanie na stavebné firmy v Košiciach? Ďakujem

    • ferol píše:

      Dobry den. Na konci clanku som napisal:
      “Upozornenie:
      V diskusii nižšie sa mi začali kopiť otázky na odporučenie spoľahlivých firiem na realizáciu domu. A ešte viac otázok na odporučenie sa mi kopí v mailoch. Ospravedlňujem sa, ale na tieto otázky nebudem odpovedať. Tieto nami overené firmy sú v poslednom období dosť vyťažené, a preto tipy nechávam len pre našich klientov, lebo potom máme zase my problémy pre našich klientov zohnať alternatívu. Ďakujem za pochopenie.”

  40. Samuel Šoltys píše:

    Ak si zvolíte drevodom, namiesto klasického murovaného domu ušetríte pekné peniaze. Napríklad firma DrevodomZvolen ponúka hrubú stavbu za cca 20-30 tisíc.

    • ferol píše:

      To nie je ale kompletna cena…realne ked si to u nich citate podrobne, tak pre dom na cene “od 32000 EUR” sa nakomplet dostanete pokojne cez 100.000 a neverim, ze maju aktualizovane ceny na webe po zdrazeni dreva tohto roku… A pojde o najlacnejsiu variantu difuzne otvorenej skladby. A to je domcek o ploche asi 90m2.

      To su vsetko iba take “marketingove hry”, lebo dom za taku cenu neviete proste normalne pouzivat, kedze nema napriklad zaklady 🙂

      • Samuel Šoltys píše:

        Áno to súhlasím, že to je cena od, avšak každý aspoň trochu všímavý to uvidí. Ja som skôr chcel len povedať, že pri drevodomoch viete ušetriť peniaze. Nám stavala firma Drevodom Zvolen a cena domu bola rozhodne nižšia v porovnaní s murovaným.

        • ferol píše:

          Porovnanie cien sa hlavne musi robit v kvalitativne porovnatelom standarde a komforte byvania. A zo skusenosti v takom pripade su ceny viac menej porovnatelne. Dokazete dosiahnut aj to, ze drevostavba bude znacne drahsia a naopak aj znacne lacnejsia ako jedna varianta murovaneho domu. Ak je drevostavba v difuzne uzavretej verzii s polystyrenom na fasade, je samozrejme velmi pravdepodobne, ze bude lacnejsia. Ale jednoducho sa neda povedat, ze drevostavba je lacnejsia ako murovana…

  41. Peter píše:

    Oprasim stary clanok komentom. A kto mi teda poradi co a ako mam spravit pri rekonstrukcii? Architekti a projektanti to nerobia, neni to lukrativne a je to vela roboty. Priklad, 5 dodavatelov na vymenu komplet kurenia a kazdy povie nieco ine a ceny strielaju asi od boku…inak si neviem vysvetlit variabilitu aj 30%

    • Fero Lehocký píše:

      No je to realita, co popisujete. Pri projektoch rekonsktrukcii idu “proti” sebe dve veci. V prvom rade je to podstatne narocnejsie na cas, naprojektovat kvalitne rekonstrukciu. Cize projekty rekonstrukci v porovnani s projektami novostavieb su drahsie – u nas minimalne o 20-30 percent, ako by islo o novostavbu.
      Ale zaroven investori do tej rekonstrukcie v momente, ked maju stary dom vo vlastnictve nejdu investovat tolko ako do novostavby. Lebo uz nepocitaju cenu toho, co stal nakup stareho domu, pripadne do dostali, zdedili… a pod. Cize pohladu investora investuje podstatne menej mozno ako by daval za novostavbu rovnakeho objemu.
      A v momente, ked dostanu ponuku za cenu projektu to vyzera, ze projektant sa zblaznil..

      A co sa tyka dodavatelov kurenia. Ak mate rozptyl do 30 percent, to je este celkom uspech. Tam je kvantum faktorov, co na cenu vplyva. Pouzite materialy, znacky, vytazenost samotnej firmy a pod. Ci to davaju od boku, to uz ja povedat neviem. Niekto nacenuje “od boku podla skusenosti” lebo nema cas ani pocitat rozpocty, niekto to zase poradat do poslednej skrutky.

      Vysledok je taky, ze tu mame trhovu ekonomiku proste, a firmy si svoje ceny davaju tak, ako to ktorej proste vyhovuje, kolko maju prace, aku maju reputaciu a pod. Fakt vela faktorov na to vplyva.

      Okrem toho je v sucasnosti tolko moznosti na kurenie, ze aj my ako projektanti vsetko neovladame, lebo to je nerealne… A potom vam moze firma ponuknut take specificke reisenie, ze sa to tazko porovna s inym.

  42. František píše:

    Dobrý deň, dakujem za článok aj knihu – váš prístup je jedinečný.
    Veľmi by ma ale zaujímalo, či sa tá cena 1900€/m² dá rozdeliť na dokončená hrubá stavba, holodom, úplne ukončenie.
    Ak vás to neobtazuje, hlavne by ma zaujímalo, koľko stojí dokončenie z hrubej na holodom v 2022.
    Veľmi pekne vám ďakujem

    • ferol píše:

      Ak ste cital tu eknihu, tak tam sa sanzim vysvetlit, ze vsetky tieto cisla su orientacne a treba to brat ako vychodzi stav. Aktualne uz uvazujeme cez 2000 EUR/m2 – holodom je inak dost rozne firmami definovany, co v tom je a co nie, preto sa k tomu tazko vyjadruje cez web a nepoznanie konkretneh riesenia domu.

  43. Norbert píše:

    Dobrý deň,

    Mohli by ste mi prosím odporúčiť stavebné firmy (na kľúč) v okrese Galanta?

    Ďakujem,
    Norbert

  44. Juraj Dlhý píše:

    Ak chcete na dome ušetriť a mať ho stále kvalitný, tak odporučam si postaviť drevodom. Ak budete hľadať firmu tak odporučam firmu DrevodomZvolen. Nám stavali tiež dom a boli sme s ním veľmi spokojný

  45. Anton píše:

    Reálne sú tie sumy omnoho nižšie.350€/m2-2022/2023.Hrubá stavba bez okien, bez pozemku.Základy svojpomocne(plávajúca doska na styrodure).Hrubú stavbu realizovala firma.

    • Fero Lehocký píše:

      350€/m2 ste napisal spravne?

      • Anton píše:

        Dobry den,ano. Uzitkova plocha 240 m2\70k€.Material Porobeton\strecha väznik\betonova skridla.

        • Fero Lehocký píše:

          To zatial vyzera na naozaj dobru cenu. Ale nepozname vzhlad a ani dispozicne riesenie domu. Mozete mat velke priestory – cize plocha velka s malo prieckami trebars.

          No bude ma to zaujiamt, ze potom, ked budete mat komplet vsetko hotove vratane vymalovania, parkiet, sanity , obkladov kupeni a pod…
          Tak to pridite potom sumarne cele napisat.
          To, co ste napisal (hruba stavba bez okien) tvori cenu niekde medzi 1/3 a 1/4 kompletnej ceny domu. Samozrejme zavisi od toho, ake velke a z coho date okna.. ake budu parkety, aka technologia a pod…
          Podla mna sa aj tak nakoniec dostanete niekam ku cene za 1400-1500 EUR /m2 – co je zhruba tych 20 percent dole pri manazovanej svojpomoci, ktoru spominam vyssie v clanku.

          Ak pojdete samozrejme po co najlacnejsich veciach, najlacnejsie lamino, plastove okna, lacna sanita. Tekne lacne stierky a pod. Tak to budete stlacat dole samozrejme.

          • Anton píše:

            Dobry den,
            Dispozicia 1.NP,obyvacka spojena s jedalnou a kuchynou (50 m2),hostovska izba\pracovna (15m2)spajza (3m2)kupelna(7m2)WC (2,5m2),technicka (15m2),chodba (12m2),zadverie (6m2) + garaz pripojena k domu (35m2) 2.NP :3izby po ca.17m2,satnik(9m2),kupelna(8m2) WC (3m2),okna planovane drevohlinik(cenova ponuka cca 25-30 tisic),pripadne drevene, material zlata stredna cesta,nie najlacnejsie ale ani predrazene. Vela veci svojpomocne,elektroinstalacie,voda,izolacie a pod.drobne veci.Uvidime ako sa bude pohybovat cena materialov,to vie urobit tiez dost na cene.

            • Fero Lehocky píše:

              Tak si to poctivo vsetko zapisujte, vela ludi “zabuda” na nejake polozky. A fakt ma to bude potom zaujimat, aky bude vysledok 🙂

  46. Matej píše:

    Dobrý deň pán Lehocký,

    Prosím Vás, zaujímal by ma Váš názor na 2 veci:
    1, tepelnoizolačné omietky vonkajšia/vnútorná

    2, obklad stien SDK namiesto vnútornej omietky

    Dom máme postavený – obvodové murivo YQ 500, vnútorná nosná stena – ytong 250 mm a vnútorné priečky ytong 125mm

    1, Má podľa Vás význam zainvestovať do tepelnoizolačných omietok (vnútorná/vonkajšia)? Ak áno, prečo? čo od toho čakávať za výrazne vyššiu sumu?
    Váš názor na tvrdenie, že sa jedná len o marketingový ťah?

    2, Čo si myslíte o nahradení vnútornej omietky pomocou obložení stien SDK? Výhody/nevýhody?

    Uvažujem preto lebo SDK si viem spraviť nakomplet sám a myslím, že by to voči omietkam (ktoré sám nespravím) mohla byť celkom veľká finančná úspora.

    Ďakujem

    • Fero Lehocky píše:

      1. Pri novostavbach v tom nevidim vyznam. To ma zmysel pri nejkaych historickych rekonstrukciach, kde nie je moznost zateplenia

      2. Za mna nevhodne riesenie, ak chcete dosiahnut poriadne parametre vzduhotesnosti domu. Omietka plni funkciu vzduchotenost, ked ju nedate potom vam moze kadejako cez murivo fucat.. sadrokartonom to nedosiahnete. Ten moze spojoch a rohoch popraskat..

  47. Karol píše:

    Dobrý deň prajem,

    som v tejto oblasti neznalý a zaujala ma jedna vec – Vy uvádzate že cena domu je cca. 1900€ / m2, aj viac. Ako je potom možné že napr. takýto dom: https://www.vasdom.sk/d5/ ponúkajú za 117.000€, čo v prepočte na m2 vychádza na 933€.

    Pritom podľa https://www.vasdom.sk/murovany-dom-na-kluc/ to vypadá že je tam všetko? Alebo som niečo prehliadol?

    Ďakujem.

    Karol

    • Fero Lehocký píše:

      No ono to v prepocte vychadza 117000 / 95,52 m² = 1224 EUR / m2
      Pocitame s vnutornou uzitkovou plochou.

      A ako sa k tomu dopocitali ja neviem povedat.

      Otazne,je, ci je to cena s DPH alebo bez. Ak to je cena bez DPH, tak s DPH to bude cca 1470 EUR m2

      Ale teraz to podsatne:

      Vykurovanie: Elektrické podlahové vykurovanie ECOFLOOR – FENIX s káblami PSV10 so samostatnými digitálnymi termostatmi VTM 3000.

      Zásobník TÚV : Elektrický bojler Dražice 160 l

      Energetický certifikát: primárna energia A1

      Domy A1 sa uz nemozu stavat niekolko rokov. Musime stavat domy A0. Cize pouzita technologia nesplna parametre na kolaudaciu. Rovnako zateplenia su tensie, ako pouzivame my..

      Takze je tu otazka, ako dlho tato cena na ich webovej stranke vlastne vobec svieti a ci je vobec ešte platná.

      Najjednoduchsie je si vyziadat ponuku teraz. Lebo na webe to moze byt pokojne neaktulizovane aj peknych par rokov.

      A garantujem vam, ze takto koncipovany projekt by vam nemal ani prejst cez stavebne povolenie – aspon co citam na webe.

  48. Lucia píše:

    Dobrý deň.
    V prvom rada veľmi pekne ďakujem za Vaše e-knihy. Mám čo čítať. Ale my sme ešte len začiatku. Rozmýšľame práve nad tým, či začať vôbec stavať kvôli financiám. Máme pozemok, ale je svahovitý. Prevýšenie je cca 4-5 m na dĺžke približne 12 m. Vychádza nám tam čiastočne podpivničený bungalov. No a tu je moja otázka : koľko približne by som mala počítať s navýšením rozpočtu alebo teda cenové rozpätie takého bungalovu do fázy holodom s úžitkovou plochou do 80 m2. (so základovou doskou).Ďakujem za odpoveď.

    • Fero Lehocký píše:

      Dobry den,
      No vo svahoch sa to vopred tazko odhaduje. A pri takom prevyseni to uz je skoro vyskovy rozdiel jedneho podlazia. Ciastocne podpivnicenia su dost technicka komplikacia a vo vysledku nie je finalen rieseni zasadne lacnejsie, ako ked sa to podpivnici cele.
      Ale v tom pripade je to dom skoro 2x80m2. Samozrejme pivnica bude lacnejsia na m2 ale tie terenne upravy to nabaluju.

      Zvycajne uvazujeme min. 20% a viac navysenie ceny pri takychto prevyseniach. ako pri rieseni na rovine.

      Cize pri komplet podpivnicenom dome, kde horne podlazie bude mat cca 80m2 uzitkovu plochy by som kludne tipol cenu cez 260 tis EUR.

      Ak je vas rozpocet nizsi, tak by som to sobne riesil tak, ze cast uzitkovej plochy by bol v tej pivnici a plochu domu zmensovat.. uz sme to tak par krat riesili.

      A na poschodi -v zahrade su obytne casti a dole “v pivnici” moze byt trebars spalna, technicka a pod… a zvysok pivnice.

      Pokojne mi napiste na mail a poslite cislo parcely, nejake fotky a viem vam poslat principialne, ako by a takto dom dal riesit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*