Energeticky pasívny dom » Mám kvalitný pozemok?

Mám kvalitný pozemok?

Dostupné pozemky sú v súčasnosti často nevhodné na výstavbu bývania a je priam nadľudský výkon nájsť ideálny. Odporúčam preto pozemok, ktorý vlastníte alebo plánujete kúpiť, nechať preskúmať odborníkovi. Ide o základný princíp stavebnej biológie.

Odborník zmeria záťaž pozemku technickými žiareniami ako sú elektrosmog z vysokého napätia, blízkych vysielačov mobilných operátorov, radarové siete letísk a podobne. Ďalej odporúčam meranie  geopatogénnych zón.

Takéto merania na Slovensku si málokto pre rodinné domy dáva robiť. Určite ale o ňom pouvažujte, ak sa Váš pozemok sedí niektorý nasledovný popis:

  • Môj pozemok sa nachádza v záplavovom území
  • Je na súvislých hladinách spodných vôd a bývalých barinách. (Napríklad nedávno otvárané lokality v okolí Bratislavy, ako napríklad Čierna Voda sú vysušenými močiarmi)
  • Vedenia vysokého napätia sú bližšie ako 300m ku môjmu plánovanému domu. Za kritickú vzdialenosť považujte 100m. Je to ale individuálne a nedávno som dával premeriavať pozemok s vedením vo vzdialenosti asi 80m. Nízke hodnoty elektrosmogu prekvapili aj pána, čo meranie realizoval. Čiže sa netreba hneď pozemku zbavovať, stačí si to len nechať premerať.
  • Mám v blízkosti trafostanicu, hromadnú kotolňu alebo inú výrobnú prevádzku s elektrickými strojmi. – Pozemok je blízko elektrifikovanej železnice, električkovému a trolejovému vedeniu. Možno ste síce zvyknutí na hlučnosť, ale elektrosmog môže byť silný. Odporúčam premerať.

22kV-vedenie110kV-vedenie

Vľavo je fotka vedenia vysokého napätia 22kV. Podľa platných slovenských noriem je minimálna vzdialenosť domu od krajného kábla tohoto vedenia 10m. Na pravom obrázku je pre ukážku 110kV vedenie, ktoré musí mať ochranné pásmo podľa platných noriem 15m od krajného kábla. Tieto ochrané pásma sú podľa stavebnej biológie nedostatočné. Na Slovensku je veľa vecí “na hlavu”. Toto je jedna z nich. Ochranné pásma ochraňujú hlavne samotné elektrické vedenie pred poškodením, neochraňujú ludí v ich blízkosti!

 

trafostanica
Trafostanice sú často malými stavbami, a nemusíte si ich ani všimnúť pri zbežnom prehliadnutí. Pritom sú potencionálnym rizikom vysokého zdroja elektrosmogu a infrazvuku.

Ako som spomenul, ideálny pozemok je v súčasnosti ťažko zohnateľný. Pozemky sú rôzne a niektoré po premeraní vyžadujú aj opatrenia stavby proti vonkajším škodlivým vplyvom prostredia. Súčasťou je aj premeranie geopatogénnych zón a vonkajších vplyvov nízkofrekvenčného a vysokofrekvenčného žiarenia (elektrosmogu).

Vďaka zrealizovaným prieskumom získate podklad pre architekta alebo pre výber vhodného domu z katalógu. Vzniknuté prieskumy ukážu kritické miesta na pozemku a miesta, ktoré sú zaťažované menej. Dom sa na pozemok snažte potom umiestniť tak, aby sme sa kritickým miestam vyhli.

Ak to nie je možné, či už kvôli veľkosti pozemku, alebo iným dôvodom, treba dať pozor na to, aby na kritických miestach neboli priestory s dlhodobým pobytom. Môžeme sem umiestniť napríklad technické priestory a kúpeľne – miesta, kde trávite málo času.

Ako som spomenul, ideálny pozemok pravdepodobne nezískate, preto pomôže umiestňovanie spální a ďalších priestorov dlhodobého pobytu na najmenej zaťažované miesta. Počas návrhu domu je občas vhodné na základe prieskumov zapracovať do stavby riešenia, ktoré dokážu v dostatočnej miere ešte znížiť tieto záťaže.

Posúdenie pozemku je preto pre Vás dôležitým krokom k získaniu zdravého bývania.

Pozemok vo svahu?

Ešte malé upozornenie. Lukratívne sú pozemky vo svahu s výhľadom na krajinu alebo mesto. Ideálny je samozrejme južný svah. Pri svahovitom pozemku si dajte  pozor hlavne na financie! Stavba domu vo svahu je drahšia ako na rovine. Z mojich skúseností je to minimálne 1,5x a často aj viac. Dôvodom sú potrebné úpravy pozemku, vytváranie rôznych oporných múrov a terás a budovanie zložitejšieho zakladania domu.

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

.


Tags: ,
15 comments on “Mám kvalitný pozemok?
  1. Yco píše:

    Dobrý deň, pán Lehocký,

    máme tento rok pred sebou úpravy exteriéru. A nenašiel som žiaden vhodnejší článok na Vašom blog -u, ako je tento. 😉

    Riešime hlavne plot a úpravu pozemku, konkrétne jedného “skoku”, ktorý vznikol zarovnaním svahovitého pozemku, čím vznikla kaskáda asi meter vysoká.

    Manželka ma upozornila na takéto riešenie: http://www.inspireli.com/data/big/000000/6285.jpg.

    Ale neviem prísť na to, čo je to za materiál, ten štiepený kameň. Máte s tým skúsenosti? Čo to je? Čo by to mohlo stáť?

    Čo sa plotu týka, páči sa nám takéto čosi: http://static1.asmira.com/photo/03/635003/album/28951971_720.jpg.

    Len je to neuveriteľne drahé na to, že je to vlastne “iba” betónový plot.

    Tu by ma zaujímal Váš názor na betónové ploty? Na ploty s “neprimeranou” výškou? (Cez 1,7 metra podľa mňa. ;)) A naopak na “americké” ploty – žiadne, alebo veľmi nízke (do 1 metra podľa mňa), poprípade tvorené len porastom.

    Ďakujem. 🙂

  2. Fero Lehocký píše:

    podla foto neviem, co je to za kamen. V tom sa az tak nevyznam.
    Ja som skor za nizsie alebo priehladne ploty. Nech nebudujeme “lezate panelaky” 🙂

  3. Jarka píše:

    Keď sme išli kupovať náš pozemok, ktorý je svahovitý, nevedeli sme si predstaviť o koľko sa stavba predraží… Ale skôr než sme ho kúpili, požiadali sme projektanta o jeho názor – a žiaľ, možno v snahe aby mu neunikol “kšeft”, pochválil nám výhľad z pozemku a ani len “nenadhodil” , že by sa nám mohla stavba značne predražiť 🙁 Pretože na priľahlej komunikácii NAD domom nie je dažďová kanalizácia, ukázalo sa počas výstavby, že terén musíme riešiť skôr ako práce v interiéri a tak sa stalo, že sa budovali ploty a oporné múry a teraz nám tie peniaze chýbajú k tomu, aby sme dostali dom do obývateľného stavu vnútri… Ale výhľad máme krásny … ešte stále zo stavby a nie z domova…

  4. jana píše:

    dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kde by som si mohla dať zmerať svoj pozemok, alebo u koho. Ďakujem

  5. Soňa píše:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať ohľadom umiestnenia trafostanice v blízkosti obytného domu. Aká je vzdialenosť, ktorú je majiteľ trafostanice povinný dodržiavať a podľa akej smernice alebo zákona by som mohla zistiť aký parametre majú byť dodržiavané? Pýtam sa z toho dôvodu, že pri dome mojich rodičov vyrástla trafostanica, ktorá sa nachádza do 10 m od obytnej časti domu.
    Ďakujem

    • Fero Lehocký píše:

      @Soňa: skuste zavolat panovi, co meria pre nas elektrosmog, ja sa aktualne nestiham venovat tento otazke, lebo by som musel nahanat nasho projektanta elektro a tomu sa v noci narodila dcera… 🙂

      RNDr. Attila Sándor, PhD
      tel.:0903 200 824
      e-mail:attilssk@yahoo.com

  6. Peter píše:

    Dobry den pan Lehocky,
    precital som si Vas zaujimavy clanok a chcel by som sa spytat, do akej prijtelnej vzdialenosti by mala byt zeleznicna trat. Pacil sa nam jeden byt, ktory sa nachadza cca 100 metrov od trate. Dakujem.

    • fero lehocky píše:

      @Peter: Tam to zavisi aj od realnej hlucnosti a frekvencie vlakov. Odskusajte si, ci vam to nevadi. 100 metrov je celkom dost blizko. Ak je elektrifikovana trat, najlepsie pomerat elektrosmog, ale pravdepodobne to na tu vzdialenost nebude problem z tohoto hladiska. Pripadny kontakt na meranie je v diskusii vyssie.

  7. Miroslav píše:

    Jednoduchè riešenie na elektrosmog z exterieru je doska rigips climafit protecto len pozor ak si oplastite cely dom ci byt tak nebudete mať GSM signál pre mobily ☺

  8. Jana píše:

    Dobrý večer pán Lehocký,
    máme podpísať zmluvu na kúpu pozemku, na hranici ktorého je stĺp a vedenie VN 22 kV križuje zčasti pozemok. Pozemok je široký cca 28 m. Mám žiadať o výnimku na 6 m ochranné pásmo, alebo to radšej vobec neodporúčate? Ďakujem za odpoveď

  9. Branislav píše:

    Dobrý deň,
    Zaujala ma tématika, z hľadiska stavebníka aj z hľadiska odborného elektro. Je k téme elektrosmogu a geopatogénnych zón dostupná odborná literatúra ?
    ďakujem,
    Dado

  10. Aneta píše:

    …suhlasim…tiez som si davala premeriat pozemok pred vystavbou domu..geopatogenne zony…mam s tym realnu skusenost so zdravím…Zaujimalo by ma vsak ako je to s fotovoltaikou na strechach rodinnych domov pod ktorými spime,zijeme…Planujem na dalsi dom zriadit fotovoltaiku,ale toto si chcem urcite preverit ako to posobi energeticky na cloveka…velmi ma to zaujima…zaroven infra panely ….mam z toho nejaky zvlastny pocit….ak mate info ohladom toho,budem vdačna..trebars aj za članok

    • Fero Lehocky píše:

      k fotovoltaickym panelom nemam zatial ziadne udaje. Ale svojim sposobom su vzdy dost vysoko nad hlavami ludi pod strechou. A nie su to velke vykony. Asi by som z toho obavu nemal.

      Podobne infrapanely. Asi najkritickejsie su infrafolie, lebo sa davaju rovno do podlahy. Tie som riesil v tomto clanku:
      https://inardex.sk/infrafolie-elektrosmog/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*