Energeticky pasívny dom » Veľkosť spální a detských izieb?

Veľkosť spální a detských izieb?

  • Jedna z najčastejších otázok pri návrhu domu je: Aké veľké majú byť detské izby a spálne? Každý má síce na túto otázku iné kritériá, ale často sú dosť podobné.

(Tento článok je aktualizovaný na platnú normu od 1.2.2021. Zmeny v norme sú spracované v článku Zmena normy STN 734301 Bytové budovy.)


Čo hovorí norma?

Pozrime sa najprv, čo hovorí platná norma STN 734103 Budovy na bývanie. Podľa tejto normy sa za obytnú miestnosť (kde patria aj izby) považuje priestor o minimálnej ploche 8 m2. Minimálna svetlá výška obytnej miestnosti musí byť 2600mm.
V podkroví môže byť minimálna výška 2400mm, pričom toto musí byť aspoň nad polovicou plochy podkrovnej izby. Podkrovie môže mať rôzny tvar a riešenie strechy. Preto je zároveň definovaný minimálny objem vzduchu v podkrovnej izbe nasledovne:

  • Ak je podkrovná izba určená na spanie 1 osoby, tak minimálny objem vzduchu musí byť 20m3.
  • Ak je podkrovná izba určená na spanie pre dve osoby, tak minimálny objem vzduchu musí byť 31m3.

Okrem toho platí, že minimálna šírka spálne pre jednu osobu je 2000mm a pre dve osoby je 2600mm.

Táto norma uvažuje stále aj s tradičným vetraním oknami. Na toto sú v norme prispôsobené spomenuté objemy vzduchu. Aj preto pre jednu osobu, podobne ako v podkrovnej izbe, vychádza objem vzduchu v minimálnej izbe 8 m2 o výške 2,6m tiež niečo cez 20 m3.

Čiže keď uvažujeme o minimalizácii plôch v bežnom dome, tak treba vychádzať z nasledovných čísiel:
– izba pre jednu osobu: 8 m2 (odporúča sa 10 m2)
– izba pre dve osoby: 12 m2
– spálňa rodičov: 14 m2(odporúča sa 16 m2)

Pritom v norme sa nepíše nič o tom, ako je izba zariadená. Ak si trebárs dáte po celej dĺžke 4m dlhej steny skrine 60cm hlboké, zoberú plochu 2,4 m2. (tj. skoro 6m3 vzduchu)

… stručne toto vychádza z normy….


Ako uvažujem a čo odporúčam ja?

Povedzme, že ideme navrhovať minimalizovaný dom. Izba 8 m2 je dosť mrňavá, takže pre jedno dieťa osobne odporúčam aspoň tých 10 m2 . Teda rovnako, ako norma.

Pre dve deti 12-14 m2.

Závisí to aj od toho, či sú v izbách šatníkové skrine, alebo nie.
Napríklad spálňa bez skríň 12m2 a so skriňami 14-16m2.

„Do hry“ ale pri domoch A0 a pasívnych domoch vstupuje riadené vetranie s rekuperáciou tepla. Vďaka stálemu vetraniu vydýchateľnosť izby nezávisí už len od samotného objemu vzduchu, s čím uvažuje norma. Jednoducho pri vetraní oknami v noci spíte a ak máte okno celú noc zavreté, objem vzduchu musí postačiť v nejakej “prežiteľnej” kvalite do rána. Pri riadenom vetraní si ale môžeme dovoliť v prípade potreby dom ešte viac minimalizovať a “podliezť” normové hodnoty . Vôbec by som osobne nemal obavy zo spálne o ploche 10 m2, keď je permanentne vetraná. Len toto samozrejme nie je v rámci normy povolené a v projekte takúto izbu nemôžete prezentovať pre 2 osoby.

Veľa ľudí odrádza aj v súčasnosti vstupná investícia do vetrania s rekuperáciou tepla a stále sú napriek prísnej energetickej certifikácii možnosti, ako sa riadenému vetraniu v novom dome vyhnúť. Na dom o ploche povedzme 120 m2 je to zhruba investícia za 6000-7000 eur – komplet systém s rozvodmi, vetracou jednotkou a montážou.
Pritom cena za 1m2 úžitkovej plochy domu je orientačne 1900 EUR

(cena platná v roku 2023 – priebežne aktualizovanú cenu nájdete v článku: Koľko stojí rodinný dom.)

Takže napríklad miernym pozmenšovaním niekoľkých izieb a trebárs aj spálne dokopy o cca. 4 m2 na celom dome sa dá práve táto úspora preklopiť do technológie naviac a finálna cena domu sa nemení.

Príklad:

Dom s bežným vetraním oknami
– spálňa 16 m2
– detská izba 12 m2
– detská izba 12 m2

Dom s riadeným vetraním s rekuperáciou tepla (možná úprava plôch)
– spálňa 14 m2
– detská izba 11 m2
– detská izba 11 m2

Rozdiel (úspora) je 4 m2 z celkovej plochy domu = môžem si dovoliť riadené vetranie. Lepšie povedané, už s ním vlastne uvažujem naisto…

Ale samozrejme môžete uvažovať aj opačne túto technológiu si nedáte. Ale potom neodporúčam robiť minimálne rozmery izieb na spanie podľa normy. Pridajte si pár kubíkov vzduchu naviac. Hrať sa dá aj s výškou izieb. Pozor na v súčasnosti obľúbené znižovanie podhľadov v malých izbách. Znižujete si aj využiteľný objem vzduchu na dýchanie.


Pozor na opticky skresľujúce pôdorysy

Pri individuálnom návrhu všetky tieto otázky s každým prechádzam. Pozor si ale dajte, ak si hľadáte hotový katalógový projekt. Často sú v nich kreslené podľa mňa malé postele. Hlavne v spálňach. Zvyčajne 1600 x 2000mm (t.j. 80 cm široké matrace). Izba potom na papieri vyzerá dobre. Reálne si väčšina ľudí v súčasnosti do domu chce dať manželskú posteľ s dvomi aspoň 90-kami matracmi. Okrem toho má samotná posteľ svoju konštrukciu. Ja do našich katalógových domov kreslím postele v rozmere 1850 x 2050 mm. Alebo podľa definovania klientami. V jednom individuálnom projekte som mal dokonca požiadavku na atypicky dlhú posteľ 2400mm.

Ak teda chcete napríklad “letisko” t.j. posteľ 2x2m, v katalógovom projekte vám bude kľudne chýbať aj pol metra na boku.

A nezabudnite na dočasnú detskú postieľku, ak nemáte už deti odrastené. Zároveň problémom sú často schematizované roldorové šatníky. V katalógu sú bežne kreslené ako 600mm. Ale reálne je potrebný priestor na posuvné dvere aspoň 650mm a ideálne je to 700mm.

Ukážka bežného problému katalógových domov (Mimochodom plocha izby 9,28 m2 nie je podľa žiadnych noriem pre 2 osoby. Ani podľa starších.  A v čase písania tohto článku v tom katalógu určite v tej dobe neuvažovali s riadeným vetraním):


Dĺžka detskej izby

Jedna vec sú plochy izieb a druhá sú ich rozmery – šírky a dĺžky. Aj tu je dobre si premyslieť hlavne pri detských izbách, ako tie izby rozmerovo nastaviť. Ja osobne s obľubou navrhujem detské izby tak, aby sa do izby vošli na jednu stenu dve detské postele. Ale s rozumnou rezervou. Lebo si nemôžete iba povedať, že dĺžka postele mojich detí je povedzme 2050mm a preto mi stačí izba 2050 x 2 = 4100mm.

4100 jednoducho nestačí.

Reálne pri murovanom dome z priestoru niečo ukradne hrúbka omietky (pokojne 2 x 15mm). Pri drevostavbách nie, tam sa zvyčajne kreslí presne na final. Potom tam sú soklové lišty a dobre je nechať aj priestor na záves minimálne 150mm.

Takže by to bolo takto:

2050 mm (posteľ č.1)
2050 mm (posteľ č.2)
Rezervy:
– omietky 30mm
– na sokle 30mm
– závesy 150mm

A výsledok bude spolu cca. 4300mm

Takto to dávam často ako minimum aj do našich katalógových projektov a rovnako individuálnych projektov, ak tam chcem mať rezervu pre dve plnohodnotné postele. (Prípadne dám aj 4250 mm, čo sa dá použiť, hoci na hrane…)  Všetko nad 4400mm je na dve postele už s naozaj dobrou rezervou.

Tu je konkrétne ukážka detskej izby s dĺžkou 4300mm z nášho katalógového projektu INARDEX 001-M :

Samozrejme pokojne uvažujte aj s možnosťou, že jedna posteľ bude plnohodnotná a pre druhé dieťa bude kratšia, ak je medzi nimi väčší vekový rozdiel. Toto už treba len správne “načasovať”, ako sa využívanie izieb bude počas odrastania detí meniť.

Inak na obrázku vyššie vlastne vidno aj hĺbku vyčleneného priestoru na roldor, na ktorý som upozorňoval vyššie . Tu konkrétne máme v projekte hĺbku 700 mm.


Pracovné stolíky v detských izbách

(Toto je dodatočný UPDATE ČLÁNKU)

V diskusii nižšie ste sa viacerí pýtali, že prečo v tej izbe vyššie nie sú pracovné stolíky pre deti. Pre vysvetlenie som pripravil doplňujúce video:

.


Vo videu vyššie som spomenul fotky z interiéru nášho domu.

Detská izba

Tu nájdete ďalšie staršie fotky detskej izby, ktorá sa používala iba na spanie. A neboli v nej preto pracovné stolíky. Toto rozloženie už takto v dome nemáme a deti už majú každé samostatnú izbu:

417 RD, TN Trenčín Kubra – detská izba >>

 

Spálňa

A ďalšie fotky aktuálneho riešenia spálne po tom, ako sme sa presťahovali z hornej detskej izby do “finálneho riešenia” spálne:

417 RD, TN Trenčín Kubra – spálňa >>


Napíšte mi kľudne do komentára, aké sú vaše skúsenosti s rozmermi detských izieb a spální. Čo sa vám osvedčilo a čo nie.

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

.


Tags: , ,
21 comments on “Veľkosť spální a detských izieb?
  1. Pavol Adam píše:

    “o výške 2,5m2” – to asi nemal byť meter štvorcový :). Ale ináč ďakujem za článok.

  2. Eva Liptakova píše:

    Ja sa tak teším, že mi dali odporúčanie na vaše príspevky. A mne sa aj zdali tie postele v katalógových projektoch malé 🙂 Ebooky už máme stiahnuté 😉 Ďakujeme.

  3. katarína píše:

    Páči sa mi váš prístup k veľkosti spálne. Plne súhlasím v tým, že plochy uvádzané v norme sú nevyhovujúce pre vetranie oknami. A ak ich ešte zapraceme nábytkom, vzduchu máme ešte menej. Potvrdzuje to aj meranie hladiny CO2. Bez otvoreného okna alebo dverí v noci sa vždy namerajú veľmi zlé hodnoty. Jednoznačne bez rekuperácie ani v zateplených domoch, ani v pasívnych domoch, nie je možné zabezpečiť zdravý vzduch. Samozrejme pri zatvorených oknách aj dverách. Sme to merali, a bola som z toho veľmi prekvapená. Ak chcete vidieť výsledky tak na http://alegre.sk/meranie-koncentracie-co2-v-interieri

    • František Lehocky píše:

      @katarína: Ďakujem za tip na zaujimave meranie.

    • martin píše:

      a pritom staci nechat otvorene dvere na spalni….
      v clanku sa pise, ze vacsinou su zatvorene, podla mna to je blbost, vacsina ludi si nechava dvere otvorene.

      • Peter píše:

        Ak sú tie dvere jediné medzi obyvačkou a spáľňou, tak buď sa manželka, deti vyspia, alebo si pozriete dajaký film v tv pri normálnej hlasitosti. Máme v obývačke otvorené shodisko do horného podlažia a bez zatvorených dverí v detskej pri pustenej telke by sa malý syn stále budil.

      • Fero Lehocky píše:

        U nas doma bez sance… vsetky izby su pri spani vzdy zavrete. To by sme sa vzajomne budili.

        Izby su otvorene iba pocas dna, ale v noci vobec. Dokonca niektorych rusia aj medzery pod dverami kvoli riadenemu vetraniu.

        A deti co su v puberte sa zatvaraju uz aj cez den kvoli sukromiu..

  4. Martin píše:

    Toto som hľadal, rád komunikujem pri návrhu, pomohli ste mi.

  5. Peter píše:

    My máme detskú izbu cez 16 m2, 3,8×4,3m. Jedna kratšia stena je celá zakrytá rolldoorom až po strop, je tam veľa miesta na všetko, aj hračky. Stolár mal aj veľmi dobrý nápad nechať najvyššiu poličku po celej šírke bez priečky na dlhé predmety. Na druhej strane je poschová posteľ a vedľa nej dve väčšie poličkové skrine na knihy a “rýchle” upratovanie. V celej izbe zostáva veľký priestor na dopravný koberec pre syna, ktorý sa na ňom často hrá s autami. Priestor vyzerá veľmi veľký, ale pre dve deti by sme ho nemenili. Dokážu ho celý zapratať. A časom budú potrebovať písací stôl a možno samostatné postele, v pohode sa nám to zmestí

    • Peter píše:

      Pri spálni mám ešte jednu skúsenosť. Keď ešte plánujete deti, tak manž.posteľ aspoň so šírkou 180 cm je nutnosť. Musíte rátať, že v prvých rokoch budú deti často spať s vami/medzi vami (choroba, zlé sny, “pocuckať si” keď sa v noci zobudí 🙂 ) a pri užšej posteli sa tato nevyspí. A tiež sme kvôli tomu dali jeden veľký madrac miesto dvoch 90tok, tá medzera mi vadila v minulosti.

  6. Stanislav Mečiar píše:

    Detská izba vyzerá fajn, ale kam dáte dva písacie stolíky? Zvlášť, ak je navrhované francúzske okno. Navyśe, dieťa by malo mať možnosť čítať cez deň knihu aj na lôžku bez umelého osvetlenia. Preto nikdy neumiestňujem posteľ s hlavou v najtmavšom kúte miestnosti, tam majú byť skrine – nie na najvzácnejšom mieste pri okne. Preto treba zvažovať radšej poschodovú posteľ, alebo u nás málo využívané umiestnenie postelí kolmo na stenu. Takže skrine do kúta, hlavy k oknu :))

    • Fero Lehocky píše:

      V katalogu su francuzske okna, pretoze to vela ludi na zaciatku v poslednych rokoch pozaduje. Ale pri realnej komunikacii s klientami ich od toho riesenia odhovaram a som za to, ze je praktickejsie mat v detskych izbach okna s parapetmi.

      Prave aj kvoli stolom a vacsej variabilite zariadenia.

      Ten podorys je v katalogu vzdy kresleny ako univerzalne riesenie ako ukazka moznosti, co sa tam pomestí.

      Stolik je kresneny vo vedlajsej izbe, ked je zariadena pre jedno dieta. Rovnako sa da roldor nahradit inym riesenim s integovanim stolom trebars.
      Ale aj tak za najlepsie miesto na stol povazujem pre deti pri okne s parapetom. Hlavne kym su male

      • Stanislav Mečiar píše:

        Najlepšie je riešenie aj so stolíkom aj s francúzskym oknom. Z uvedených dôvodov je jednoznačné, že navrhovať v RD izbu pre dve deti s plochou 16 m2 je nezmysel. Pridám 4 metre a mám dve samostatné izby aj s francúzskymi oknami, písacím stolíkom a posteľou pri okne. Ja to mám vyskúšané tak, že sa postavia dve rovnocenné detské izby, ale ak je zatiaľ jedno dieťa, bez priečky medzi nimi. Môže sa využívať celá plocha (je kam dať aj kočík a ďalšie veci). Potom sa môže postaviť priečka, alebo lešie riešenie – na polovicu dĺžky postavíme vstavané skrine chrbtom k sebe, pričom v medzere medzi nimi je umiestnená interiérová posuvná stena, ktorá umožňuje miestnosti opticky aj akusticky rozdeliť podľa potreby v dlhodobom aj dennom režime. Funguje to perfektne, keď sú deti rôzneho pohlavia, alebo je medzi deťmi niekoľkoročný rozdiel, majú odlišný denný režim, jedno ešte potrebuje poobede spať, druhé sa už musí učiť atď. Keď sa hrajú môžu mať izby prepojené, keď treba, priestor si rozdelia. Posuvná priečka sa dá časom nahradiť riadnou akusticky vyhovujúcou stenou. Prepáčte, že som sa tak rozpísal, ľuďom treba predstavovať flexibilné riešenia, veľmi si cením vašu prácu v osvete verejnosti v probllematike bývania.

        • Fero Lehocky píše:

          Nam sa zase vpohode osvedcilo, ze mame 2 detske izby o velkosti 10m2 a dve baby 4 roky od seba.
          Kym boli mensie v jednej spolu spavali a v druhej mali stoly.

          Neskor sa rozdelili a kazda ma v izbe postel, stol a aj skrine.

          Nabytok bol od zaciatku vymysleny tak, ze sme ho iba prehadzali

        • Fero Lehocký píše:

          Doplnil som do článku také kratšie video, ako uvažujem s tými pracovnými stolíkmi, keďže pred tým som to tam nespomenul. Pozrite si ku koncu UPDATE článku

  7. Roman píše:

    Do detskej izby by som riešil umiestnenie stola, minimálne jedného, nech si deti majú kde robiť domáce úlohy. myslím, že lepšia je dispozícia, kde vstupné dvere nie sú zo strany, ale zo stredu steny, po stranách postele, skrine, pri okne stôl

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*