Energeticky pasívny dom » Z čoho stavať nízkoenergetický alebo pasívny dom?

Z čoho stavať nízkoenergetický alebo pasívny dom?

Na Slovensku sú tradične najrozšírenejšie pri stavbe rodinného domu tehly. „Tehla alebo Ytong?“ je častá otázka. A možností je samozrejme viac. V marketingových článkoch nájdete vyhlásenie “tehla je tehla”… Čo je pravda, rovnako ako “Ytong je Ytong” alebo “drevo je drevo” 🙂

V posledných mesiacoch som zanedbával písanie článkov na blog, lebo som sa venoval práve tejto téme a novej FREE E-knihy Z čoho stavať rodinný dom.

Popisujem v nej náš pohľad na túto tematiku a naše skúsenosti z ateliéru. Takáto kniha sa dá písať donekonečna a od čitateľov seriálu, ktorí dostali pracovné verzie na nahliadnutie, som dostal plno zaujímavých pripomienok. Nie všetky som stihol zapracovať. Ale nebojte sa, mám ich odložené. Lebo asi by som inak tú knihu písal ešte ďalší rok 🙂 Takže som sa rozhodol, že už dnes ju dám na web. Nech vám už pomáha teraz.

Mám tu teda prvé “ostré vydanie” a budem ho ladiť ďalej aj podľa vašich pripomienok a otázok. Pokojne píšte do mailu alebo do komentárov nižšie.

V tejto e-knihe popisujem parametre pri výberoch stavebných materiálov na obvodové steny, ktoré považujem za dôležité. Hlavne zo zdravotného pôsobenia na mikroklímu domu. A samozrejme aj s ohľadom na energetické úspory pre nízkoenergetické, pasívne domy a domy A0. Určite budete mať plno ďalších kritérií pri výbere, ktorými som sa tu asi nezaoberal. Mojím hlavným cieľom tejto e-knihy je ukázať vám prehľad materiálov a ich vlastností bez “nálepiek z marketingu”.

Dozviete sa aj moje osobné odporúčania a finálny výber materiálov. A čo je dôležité, moje odporúčania nie sú žiadnou skrytou platenou reklamou od výrobcov.  Ide o moje osobné presvedčenie a skúsenosti z praxe 🙂 Rovnako, ako keď si vy vyberiete iný materiál na základe svojho presvedčenia.

Nižšie získate E-knihu Z čoho stavať rodinný dom zdarma. K E-knihe píšem aj špeciálny seriál článkov, ktorý je mimo blogu, lebo musí ísť v logickej časovej postupnosti. A postupne ho dopisujem a posielam mailom iba prihláseným čitateľom.


Ebook_z_coho_stavat_dom-3D

Chcem zdarma E-knihu:

Žiadne skryté poplatky. SPAM nerobím lebo ho sám neznášam. Pošlem vám mail, v ktorom popíšem, ako si stiahnete E-knihu. Ale potrebujem kvôli zákonom od vás súhlas. Stlačením tlačidla vyššie súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

 

architekti - fero lehocký

Fero Lehocký, architekt

Blog na inardex.sk vznikol ako moje hľadanie ideálnych rodinných domov. Som architekt, stále nespokojný s bežným štandardom. Spolu s kolegami sa špecializujeme na projekty rodinných domov s čo najnižšou spotrebou energie. Ale hlavne príjemnými na užívanie. Naše skúsenosti netajíme a píšeme sem.

Knihe predchádzal článok, ktorý si prípadne môžete prečítať tu – Z čoho stavať dom


Tags: , , , , ,
29 comments on “Z čoho stavať nízkoenergetický alebo pasívny dom?
  1. Roman píše:

    Dobrí deň, e-book som síce zatiaľ nečítal, ale jedna vec tomto článku je proste zavádzajúca, na jednu stranu tvrdíte že nemáte rád marketingové ťahy a skrytú reklamu a na druhú stranu delíte murivo na telu a YTONG. Nebolo by lepšie požiť pojem biely pórobetón namiesto propagovania značky.

    • Fero Lehocký píše:

      @Roman: No v ebooku o tom pisem, ze biely, sivy…a ze najznamejsia obchodna znacka z bieleho u nas je prave Ytong. A pisane je to preto tak, lebo prave presne takto je kladena otazka na forach a ked sa ma osobne klienti pytaju. Malokto sa proste pyta na to, ci biely porobeton alebo tehla. Takze ano, z hladiska “marketingoveho” som tu otazku postavil zamerne presne tak, ako ju kladu ludia a priznavam, ze dovod je prosty, aby ludia, co na webe tuto otazku polozia, tak aby google tento clanok nasiel… a mohli si ten ebook najst. Do ebooku budem zaroven postupne pridavat linky na vyrobcov danych systemov. V tejto prvej verzii som to este nestihol zapracovat. A budu tam potom presne linky aj na ostatne znacky bieleho porobetonu ako naprikald H+H a Solbet..

  2. Peter píše:

    Dobrý deň,
    výborná knižka, odporúčam každému, kto sa chystá stavať. Píšete, že pri pórobetóne sa prikláňate ku tvárniciam YTONG, môžete uviesť prečo, napríklad v porovnaní s tvárnicami PORFIX alebo inými?

    • Fero Lehocký píše:

      @Peter: Spominam to v casti o radioaktivite. Ked si vyberam medzi porobetonmi, tak ten s nizsou radioaktivitou…Je v tom, priznavam, aj osobny pocit cistejsieho materialu 🙂 A nemam nic proti inym znackam bieleho porobetonu. Len tie nie su u nas tak rozsirene…

  3. Ján K. píše:

    Dobrý deň pán inžinier Lehocký,
    Vaša najnovšia kniha je znamenitým návodom s odbornou aj ľudsky pochopiteľnou radou pre stavebníka. Dnes totiž všade prevažujú len reklamy nad odborným výkladom. Vysoko hodnotím Vaše vysvetlené fakty o tzv. dýchaní obvodovej steny, lebo ste to jasne a správne pomenovali. Verím, že ešte v budúcnosti doplníte posúdenie muriva YTONG s jeho najnovším produktom , teda s YTONGom + zabodovaná tepelná izolácia v kompaktnej tvárnici pre obvodové murivo. Táto novinka mi vo Vašej knihe trochu chýba, ale ani sa zatiaľ nepoužíva bežne v praxi, iba v zahraničí. Prajem vašej knihe úspech v praxi a dávam Vám za ňu jednotku.
    J.K.

    • Fero Lehocký píše:

      @Ján K.: Dakujem ::)
      Overoval som nedavno v Xelle, ako to je s tou novou tvarnicou, a je to este tak na 2-3 roky, kym sa to podari presadit cez nejake staticke europske normy, hoci v Dansku sa z toho uz veselo stavia…co uz, musime si pockat..potom to samozrejme do revidovanych verzii zaradim. Zatial to nema zmysel.

  4. Yco píše:

    Dobrý deň, pán Lehocký,

    síce už mám postavené, ale zároveň mám okolo seba ľudí, ktorých to zaujíma ako mňa.

    Tak mi, prosím, jednu knižku pošlite v elektronickej forme.

    pozn.: “Objavil som” http://www.asb.sk/stavebnictvo/stavebne-materialy/tehly-tvarnice/stavebny-system-durisol-rozumna-alternativa-pre-nizkoenergeticke-domy. Som zvedavý, či tam bude a čo o ňom píšete? 😉

    Ďakujem.

    L. VARGA

    • Fero Lehocký píše:

      @Yco: Ved poslite znamym jednoducho link na tento clanok a stiahnu si ten ebook rovno tu 🙂
      Inak vy ste v seriali prihlaseny a mate teda link na stiahnutie priamo v maili z 24.04. s predmetom: “Blog 022_ Ebook z coho stavat + akcie drevostavby april 2014”

  5. Stano D. píše:

    Fajn ebbok, stihol som uz precitat vsetky 3 i ked drevodom zatial u nas ostava bokom.
    Dobre som pochopil, ze keby to normy povolovali, uprednostnovali by ste nepalene tehly (aj na obvodove mury)? Je to asi utopia, ale pozdava sa mi myslienka postavit podpivniceny dom z vykopanej hliny ;o)

  6. Fero Lehocký píše:

    @Stano D.: No vyslovene to neuprednostnujem, ale skusenosti ludi z celohlinenych domov su na mikroklimu velmi pozitivne.

  7. Rado T píše:

    Dobrý deň. Rozhodujem sa medzi ytongom a tehlu heluz.Čo je vhodné na stavbu nizkoenergetickeho domu. Potrebovalby som nejaký presvedčivý argument.Moja žena chce tehlu a nedá sa od nej dohovoriť. ďakujem za odpoveď.

  8. Jana K. píše:

    Dobrý deň p.Lehocký,
    v prvom rade za seba veľká vďaka za vaše ebooky i príspevky, ktoré sú veľmi poučné a zmysluplné, mne pomohli zorientovať sa v problematike, nakoľko plánujeme stavbu domu. Chceme stavať obvodové steny z bieleho pórobetónu a na vnútorné priečky by som chcela nepálenú tehlu (aspoň som to tak pochopila, že sa to dá). kritici kombinovaných stavebných systémov (okrem iných dôvodov- množstevné zľavy na jeden systém ai.) však kombinovať materiály neodporúčajú aj kvôli ďalším následným úpravám stien, keďže technológia omietok je vraj rôznorodá (iná na pórobetón, iná na tehlu). Mňa teda zaujíma váš názor a typ, ako vyriešiť vnútornú omietku, ak napr. v každej izbe mám jednu stenu z ytongu a ostatné z nepálenej (možno vápennopieskovej) tehly? mám na každú stenu použiť inú technológiu? Chceli by sme difúzne otvorenú omietku. ďakujem za odpoveď.

  9. Jana K. píše:

    Dobrý deň p.Lehocký,
    chcem sa ešte spýtať, či osobne máte skúsenosti s kombinovaním materiálov – nosné, vonkajšie priečky z bieleho porobetonu a niektoré vnútorné z nepálenej tehly. Dá sa takto stavať? alebo je lepšie zvoliť jeden materiál – dom z tehly (pálenej) a niektoré priečky z nepálenej. Osobne som viacej naklonená voľbe stavať dom z porobetónu (aj na základe informácií z Vášho ebooku), no náš architekt sa s tým nestretol, ani nedostal podporu u dalších odborníkov a navrhuje stavať jedným systémom (pri tehle by pripustil priečky z nepálenej tehl, prip. vapennocementové tehly. Veľmi by mi pomohla Vaša odpoveď. Ďakujem.

  10. Fero Lehocký píše:

    @Jana K.: Bezne kombinujeme na obvodove steny Ytong a na priecky vapennopieskove, pripadne hlinene. Pri tehlovych domoch (porotherm, heluz a pod..) nerobime prilis velke kombinacie, tam je vsetko z palenych tehal alebo z nepalenych tehal. Ak su obvodove steny z vapennopieskovych (VPC), tak priecky davame tiez VPC a podla potreby Ytong – ten ale len tam, kde sa vela do priecok seka (voda, kanalizacia) – cize medzi kupelnami alebo ako primurovky v kupelniach. Medzi izbami a kupelnami kvoli akustike vzdy len VPC. Zatial nemam zo stavieb spatnu negativnu reakciu, ak neratam tu, ze sa to bezny murami nechcu robit a povazuju vsetko za zbytocne kompliacie…

  11. Jana K. píše:

    Veľmi Vám ďakujem p. Lehocký! tie VPC môžu zostať aj priznané? A ak dávate na ne omietku, ktorú by ste odporučili? J.

  12. Barbora píše:

    Zdravim, pan Lehocky. Chcela by som sa spytat na Vas nazor na keramicke montovane domy. Tie vo Vasom e-booku nespominate. Uvazujeme nad stavbou montovaneho domu a nevieme sa rozhodnut, ktora varianta by bola lepsia – ci drevodom alebo keramicky. Vopred dakujem za odpoved.

  13. Fero Lehocký píše:

    @Barbora: Zatial som sa s keramickym montovanym systemom v praxi nenstretol, takze len teoreticky mozem odpovedat. Principialne je to podla mna velmi podobne murovanej stavbe, co sa tyka spravania a samozrejme s vyhodami rychlej vystavby. Nestudoval som vsetky parametre a ani neviem cenove relacie. Budem musiet niekedy dostudovat 🙂

  14. Fero Lehocký píše:

    @Jana K.: mohli by zostat priznane, ak netreba dosiahnut v stavbe vzduchotenost. Ale omietka je prave kvoli vzduchotesnosti. Ja odporucam sice drahsiu, ale dobre mikroklimu regulujucu Baumit Klima omietku. Pripadne inu vapennu. Hlavne nie som velmi zastanca gletovanych hladenych omietok, lebo tie zhorsuju akustiku…prilis hladky povrch robi ozvenu vo vacsich priestoroch..

  15. Jana K. píše:

    P.Lehocký, ďakujem Vám za Vaše cenné rady, skúsenosti a čas k odpisovaniu. Mohli by ste prosím napísať nejaký článok aj o pivniciach- z čoho stavať, príp.nejaké Vaše skúsenosti? Chceme stavať podpivničený bungalov (obvod.steny ytong, ostatné priečky vápennopieskové tehly). Ďakujem. Verím, že bude podnetný pre viacerých Vašich čitateľov.

  16. P.C. píše:

    každá informácia je dobrá

  17. Michal Fabo píše:

    Dobry den p. Lehocky! Chystame sa stavat domcek a rozhodujeme sa s coho stavat. Chceme dom bez dodatocneho zateplenia. Mame vytipovane 2 druhy materialu. Ytong theta 500 a Heluz Family 2in1 500. Viem ze osobne by ste odporucily tensiu stenu a zateplit,ale ked by ste mali stavat jednovrstve murivo bol by to ytong 500 alebo tehla plnena polystyrenom 500? Vopred dakujem za odpoved Fabo

    • Fero Lehocký píše:

      @Michal Fabo: Ked uz by som fakt mal volit nezateplovane murivo, tak si z tychto dvoch ja osobne zvolim Ytong Theta. Ma ale myslim nizsi tepelny odpor oficialne…s cim treba pocitat

  18. Štefan píše:

    Dobrý večer,
    pán Lehocký aká je podla Vás “ideálna” skladba obvodovej steny z tehly?
    Aká hrúbka tehly plus aká hrúbka izolácie?
    S pozdravom

  19. Jaro píše:

    Dobrý večer pán inžinier, chcem stavať dom z Porfixu300+zateplenie 200. Mnohí ma odrádzajú, že vnutorná klíma v dome je “lepšia” ak je dom postavený len z tehly – bez zateplenia. Osobne som zástancom vašej teórie tehla + zateplenie. A ďalší (najdôležitejší) dôvod pre porfix je váha. Náš dom musí byť ľahký, aby “netlačil” na kopec na ktorom bude stáť. Je veľký rozdiel vo váhe porfixu a tehly??
    Ďakujem.

  20. Marta píše:

    Aký máte názor na škvarobeton?

    • Fero Lehocky píše:

      Ja by som si to na byvanie nedal.Skvara vyzaruje o nieco viac radioaktitity ako standardnejsie materialy. Nie extremne viac, ale vyzaruje. A tazko odhadnut dlhodoby vplyv na zdravie.

      Na sklady, garaze a pod vpohode.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*